Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

KD, M och C vill utreda euro

Det är dags att ta tag i eurofrågan, anser tre av de fyra regeringspartierna. Under nästa mandatperiod vill de analysera eurosamarbetet och hur Sverige klarat sig utanför gemenskapen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Därefter kan en ny eurodebatt inledas, skriver företrädare för M, C och KD på DN-debatt. De pekar på att folkomröstningen 2003 resulterade i ett tydligt svenskt nej, vilket partierna lovade att respektera.

"Men snart har ett decennium gått och redan i dag har mycket i det politiska landskapet förändrats" skriver de vidare.

De anger inte när det kan blir aktuellt med en ny folkomröstning om svenskt deltagande i euro-samarbetet. Folkpartiet, har tidigare föreslagit en folkomröstning redan 2011.

I debattartikeln för de tre fram argument för en svensk euroanslutning. De skriver bland att eurogruppen blivit ett allt viktigare forum för diskussion och beslutsfattade.

"Inte minst när finanskrisen slog till blev vi påminda om att avgörande beslut ofta fattas där", skriver Anna Kinberg Batra (M), ordförande i riksdagens EU-nämnd, Roger Tiefensee (C), ekonomisk-politisk talesperson, och Stefan Attefall (KD), ordförande i riksdagens finansutskott.