KD antar ny familjepolitik

ANNONS
|

Kristdemokraternas familjepolitik läggs fast vid partiets fullmäktigemöte i dag. Partistyrelsen föreslår att öronmärkningen av de två pappamånaderna i föräldraförsäkringen försvinner så att föräldrarna fritt får fördela ledigheten. Ytterligare 30 dagar med föräldrapenning införs och dessa ska kunna sparas tills barnet är 18 år, skriver partiledaren Göran Hägglund på Dagens Nyheters debattsida.

Grundnivån i föräldraförsäkringen höjs från 180 till 250 kronor per dag och en generell graviditetspeng införs under den sista månaden av graviditeten.

KD:s partifullmäktige var inte enigt i beslutet om att KD ska arbeta för att pappamånaderna försvinner. Enligt partiledaren Göran Hägglund var det "en handfull" som var emot, men det gick inte till rösträkning.

ANNONS
-Vi kommer att fortsätta arbeta för vår linje, sade Maria Fälth, ordförande för KD:s kvinnoförbund som vill behålla pappamånaderna i föräldraförsäkringen, efter beslutet om den nya familjepolitiken.

Göran Hägglund hävdar att det för honom handlar om valfrihet för familjerna, när det gäller beslutet att slopa pappamånaderna.

-Jag tycker att man går för långt när man lagstiftar om hur dagarna ska fördelas mellan föräldrarna, här kommer för mig valfriheten först, säger Hägglund och tillägger att makten ska ligga hos föräldrarna.

Partiet har dock backat när det gäller förslaget om att föräldrar ska bilda firma för att kunna ta hand om egna barn. Det upplevdes som "för krångligt."

-Vi ska försöka hitta en ny lösning på det, säger Göran Hägglund.

Men KD vill fortsatt att barnomsorgspengen, som motsvarar kommunens kostnad för en plats i barnomsorgen, ska kunna ges direkt till föräldrar som vill ordna omsorgen för de egna barnen på egen hand.

KD:s kvinnoförbund driver sedan 2004 en linje om pappamånader som går på tvärs mot den som partiet nu väntas slå in på. Förbundets årsmöte ställde sig nyligen bakom kravet att dagens två så kallade pappamånader i föräldraförsäkringen ska vara kvar och utökas till tre i framtiden.

"Att försöka nå ett så jämställt uttag av föräldraförsäkringen som möjligt är viktigt, inte främst för att det skulle höja kvinnors löner och pensioner, utan huvudsakligen för att barnen mår bäst av detta", skrev Kvinnoförbundets ordförande Maria Fälth i en debattartikel på Svd.se häromdagen.

Maria Fälth tycker inte att argumentet att pappamånader inkräktar på familjernas valfrihet håller.

"I dag kan ingen tvinga en förälder att ta ut sin föräldraledighet, det finns inget tvång i föräldraförsäkringen. I och med detta finns det redan en valfrihet" skriver Fälth.

ANNONS

Folkpartiledaren, utbildningsminister Jan Björklund, tycker att Kristdemokraterna går åt fel håll med sin familjepolitik.

-Den skulle förflytta jämställdhetsarbetet i Sverige flera decennier tillbaka i tiden, säger Björklund till TT och hänvisar till, i första hand, förslaget om att avskaffa pappamånaderna och, som han beskriver det, fördubblingen av vårdnadsbidraget.
-Papporna tar ut mer tid med barnen nu än förr och det beror på pappamånaderna, säger Björklund vars parti dock inte vill utöka antalet månader vikta för den ena föräldern.

Utfallet av jämställdhetsbonusen, som FP drivit igenom i stället, får avgöra om FP ska driva på för ytterligare pappamånader senare.

ANNONS