Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Kataloniens tillförordnade regionpresident Artur Mas tvingas utlysa nyval. Arkivbild.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Katalonien går mot nyval

  Katalonien går mot nyval. Ett litet vänsterparti sätter krokben för sittande regionpresidenten Artur Mas. Nu väntar ökad osäkerhet kring självständighetsprocessen, men även inom rikspolitiken.

  Om inget oförutsett inträffar i veckan tvingas separatisternas frontfigur Artur Mas utlysa nyval, högst sannolikt i mars.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Regionvalet i slutet av september har följts av tre månader av samtal, förhandlingar och tolkningar av valresultatet, men någon regering har inte kunna träda till på grund av låsningar inom de separatistvänliga partierna.

  Artur Mas blev beroende av det antikapitalistiska CUP för att kunna vinna en omröstning i parlamentet om fortsatt förtroende som regionpresident.

  Frågan - ja till Artur Mas eller nyval - har splittrat det radikalt separatistiska CUP djupt. För en vecka sedan slutade en medlemsomröstning förbluffande nog 1 515-1 515.

  Men på söndagen var det dags att sätta ner foten för gott.

  Öppnar dörren

  Vid ett stängt möte i Barcelona röstade CUP:s politiska råd och parlamentsgrupp för att säga nej till Artur Mas. Röstsiffrorna blev 34-30 och tre avstod.

  Beslutet innebär att CUP i en parlamentsomröstning om tillsättning av Artur Mas lägger ner sina tio röster. Därmed når han inte erforderlig majoritet.

  -Men beslutet stänger inte dörren för förslag om en annan kandidat, sade CUP-parlamentarikern Sergi Saladié på en pressträff enligt tidningen La Vanguardia.

  Artur Mas och hans valallians Junts pel Sí har tidigare avvisat tanken på att byta ut honom mot en annan person. För CUP är han ett rött skynke efter sin nedskärningspolitik under krisåren.

  Låst i Madrid

  Efter det nationella parlamentsvalet i Spanien den 20 december är Kataloniens självständighet en tung vara i den politiska kohandeln.

  Vänsterpartiet Podemos vill visserligen inte att Katalonien bryter sig loss, men är det enda av de fyra stora partierna som vill låta katalanerna folkomrösta om saken. Den hållningen gör att socialistpartiet PSOE inte kan tänka sig att bilda en koalitionsregering med Podemos.

  Frågan är om den senaste utvecklingen i Katalonien förmår rucka på de låsta positionerna i Madrid.