Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 3
Matilda Berggren.

Kastar ut gamla könsroller på kvinnodagen

Den internationella kvinnodagen ska firas genom diskussion, musik, dans och konfetti. Det menar Amnestys Erika Edqvist, en av arrangörerna till den stora festen på Världskulturmuseet.

– Vi vill inte bara gräva ner oss i problematiken, utan fokusera på det positiva: Vad kan vi göra tillsammans? säger Erika Edqvist, en av medlemmarna i Amnestys kvinnorättsgrupp.

8 mars är den internationella kvinnodagen. Varför är den viktig att uppmärksamma?

– För att alla andra dagar är internationella mans­dagar, menar Erika Edqvist. Kvinnor får inte samma plats och uppmärksamhet. Det är viktigt med en dag då vi belyser problemen och blickar framåt, också i Sverige. Inga rättigheter består om man inte fortsätter kämpa för dem.

Nästa år är det 20 år sedan FN höll en konferens om Befolkning och utveckling i Kairo. Den resulterade i Kairoprogrammet, ett aktionsprogram som ville bredda synen på sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, och vikten av jämställdhet mellan kvinnor och män. Under kvällen ligger fokus på rättigheterna, vilka är temat för Amnestys nästa kampanj.

Tillsammans med Ladyfest Göteborg bjuder Amnesty på fest på Världskulturmuseet i med aktiviteter i form av seminarier, workshops med pysselverkstad och Rollerderby, film av Bianca Kronlöf, feministisk balett och överraskningsmoment. Inledningstalet hålls av Matilda Berggren, till vardags programledare i radioprogrammet Ligga med P3. Hennes bidrag kommer handla om hur man förväntas vara som kvinna.

– Jag vill kasta den gamla snäva könsrollen i soptunnan, plocka fram och visa att vi är kvinnor på sjukt många sätt. För mig finns det inga regler om hur man ska vara som man eller kvinna, säger Matilda Berggren.

Hon tror att en smärre revolution är på gång.

– I alla tider har snubbar dominerat. Nu arrangeras det många fester av tjejer för tjejer, och det känns som att vi är på väg någonstans.

Hur firar man internationella kvinnodagen på bästa sätt?

– Genom att fira den varje dag, säger Matilda Berggren.

Bild - 1
Erika Edqvist. Den stora festen på Världskulturmuseet.
Bild - 2

…  evenemang i dag på Internationella kvinnodagen:

1 Bönor för Bönor är ett projekt där deltagande kaféer och butiker serverar ett kaffe som odlats, sålts, marknadsförts och rostats av kvinnor. En del av vinsten går till Alla Kvinnors Hus i Stockholm, som verkar för ett samhälle där ingen kvinna ska behöva utsättas för våld, hot eller sexuella övergrepp.

Var? Mornington Hotel Stravaganza, Kungsportsavenyn 6.

.

2 Seminarier på Göteborgs universitet har dagen till ära teman som rör jämställdhet, jämlikhet, makt och motstånd. Några av universitetets främsta genusforskare deltar, samt representanter från sociala rörelser. Det är inget inträde och öppet för alla.

Var? Huvudbyggnaden, Göteborgs universitet, Vasaplatsen.

.

3 Teaterföreställningen Do it like a dude har nypremiär. Den tragikomiska föreställningen dekonstruerar det som kallas för ”manlighet” och speglar debatten om män och kvinnors plats i familjen, biologin och samhället.

Var? Teater Smuts, Kajskjul 46, Fiskhamnsgatan 43.

Mest läst