Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Bild - 1

Karins dotter sjuk av skolstressen

En språkstörning gör att Karins dotter har stort behov av extra stöd. Nu har hon anmält dotterns skola till Skolinspektionen. – Skolstressen har gjort henne sjuk.

Karins dotter har sedan hon var liten kämpat med en språkstörning. Hon har därför gått i tal- och språkklass på en specialskola, där hon tillsammans med fyra andra elever och tre pedagoger arbetade med språket. Hon gjorde stora framsteg och kunde i höstas byta till en vanlig grundskola.

– Det var något hon såg mycket fram emot. Hon är väldigt social och trivs med folk runtomkring sig, säger Karin.

På specialskolan var målet att utveckla språket och därför låg dottern efter i ämnen som matematik. Enligt Karin blev de inför skolbytet lovade att dottern skulle få stöd för språkstörningen, samtidigt som hon skulle få hjälp att komma ifatt i de ämnen hon missat.

Fick inte utlovat stöd

Kort efter att dottern börjat på den nya skolan fick hon enligt Karin i uppdrag att läsa in all matematik för tredje klass på en månad.

– Det var övermäktigt, hon hade ju inte ens fått chans att läsa färdigt matematikboken för andra klass.

Karin upplevde inte heller att dottern på andra plan fick det stöd hon blivit lovat. Bland annat på grund av att en av de två specialpedagogerna på skolan var sjukskriven i ett halvår.

– Det är en ganska stor justering att göra för ett barn som gått i en klass där det gått tre specialpedagoger på fem elever, säger Karin.

Generellt bra stöd, enligt rektorn

Skolans rektor säger att hon inte kan prata om enskilda fall på grund av tystnadsplikten. Men rent generellt tycker hon att skolan har det rätt bra när det gäller stöd för elever.

– Vi har ett elevhälsoteam som kan utreda och stötta. Vi har kurator, skolsköterska och skolpsykolog. Åtgärderna man kan ha är att någon kan gå hos en specialpedagog, att man kan dela upp eleverna i mindre grupper. Det finns Ipads och material och vi följer upp mål och resultat för att utmana eleverna efter förmåga, säger hon.

Stämmer det att en av era två specialpedagoger var sjukskriven ett halvår och att ni därför inte kunde ge tillräckligt stöd?

– Jag skulle säga att det råder delade meningar om det. Återigen så kan jag inte uttala mig i enskilda fall, säger rektorn.

Anmält till Skolinspektionen

Karin har anmält dotterns skolsituation till Skolinspektionen. Enligt henne har bristen på stöd fått mycket allvarliga följder. När hennes dotter hamnade efter i skolan, sänktes självförtroendet.

– Det gör ju att hon mår ännu sämre än förut. Skolstressen har gjort henne sjuk, säger Karin.

Hon upplever också att hon fått väldigt lite förståelse för situationen från skolan. Karin vill att dottern ska få gå om ett år för att kunna läsa ikapp det hon missat. Enligt Karin tycker skolan i stället att hon ska fortsätta så att hon kan gå vidare med sina jämnåriga.

– Men på grund av problemen kommer hon att behöva gå om ändå. Hon kan inte läsa ifatt när hon inte får hjälp, det enda som händer är att det blir värre, säger Karin.

Måste börja om

Hennes dotter är nu så sjuk att det kräver stor ansträngning även för att säga enstaka ord.

– Min dotter arbetade hårt för att ta sig ur sin språkstörning, hon kunde prata som alla andra. På grund av det som hänt i skolan måste hon börja om igen, säger hon.

Fotnot: Karin är ett fingerat namn.

Skolkrisen - debatt 2014
Mest läst