Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
sz68b8e1

Karin Pihl: Skärp dig själv – inte lagen

Hatet flödar på Facebook. Främlingsfientliga och sexistiska åsikter publiceras, och eftersom företaget låter kommentarerna ligga kvar, menar många att Facebook godkänner hot och hat, skriver Karin Pihl.

Att politiker och andra offentliga personer får motta kränkande kommentarer och regelrätta hot är givetvis både otrevligt och oacceptabelt. Frågan är däremot om skärpta lagar är lösningen.

I början av februari presenterade regeringens utredare ett förslag som syftar till att täppa igen hålen i lagstiftningen kring trakasserier. Vissa av förslagen är rimliga, som att bestraffa så kallad ”hämndporr”, alltså att man lägger upp filmer med någon man haft sex med utan dennes godkännande. Men det finns risker med att alltid försöka lagstifta bort vissa samhällsproblem.

Att hota någon är redan brottsligt. Däremot är det inte olagligt att förolämpa och tillskriva andra människor öknamn, vilket utredaren nu vill ändra på. Här uppstår svåra gränsdragningsproblem. Är det rimligt att det är olagligt att kalla någon för ”hora”, men okej att säga att någon är en idiot?

Bör konstnärer och satiriker få göra narr av makthavare eller är det kränkande? Att förolämpa är ohyfsat, i vissa fall till och med omoraliskt, men om det blir straffbart finns det en risk att yttrandefriheten kringskärs.

I en tid där lättkränktheten ständigt slår nya rekord, på alla sidor av det politiska spektret, finns dessutom en risk att rättsväsendet överbelastas av personer som blir upprörda för att de får sina åsikter, eller ”personliga berättelser” som det ofta heter numera, kritiserade – vilket i sin tur urholkar uppfattningen om det oacceptabla i att faktiskt hota någon.

Bättre då att se till att den nuvarande lagstiftningen efterföljs och att anmälningar om olaga hot verkligen klaras upp, något som sker i mycket liten utsträckning i dag. Alla som på olika sätt deltar i den politiska debatten har också ett ansvar att värna god ton. Att man får förolämpa meningsmotståndare betyder inte på något sätt att man bör göra det.

Mest läst