Kapa elräkningen i vinter

ANNONS
|

De två senaste vintrarna har varit tunga, särskilt för de hushåll som har eluppvärmda hus. Sträng kyla, en elproduktion som inte fungerat optimalt i kombination med brist på vatten i kraftverkens magasin drev stundtals upp elpriset till extrema nivåer.

Och även om kommande vinter inte blir fullt så kall, kärnkraftverken kan förhoppningsvis leverera bättre och vattenmagasinen är fulla, kan elräkningen ändå komma att svida.

Inget stand by

Så vad kan man göra för att se om sitt hus och hålla elräkningen i schack?

ANNONS

–Se över din elförbrukning och betala inte för mer el än du behöver, säger Anna Fridén, informationschef på Energimyndigheten.

Enkelt och lätt att genomföra är byte till lågenergilampor.

–För 1 kilowattimme el lyser en klassisk glödlampa i 25 timmar medan ett lågenergialternativ lyser i 110 timmar.

Andra enkla råd är att släcka i rummen du inte är i, tvätta när du kan fylla maskinen och lufttorka i stället för att tumla tvätten. Låt inte heller datorn eller tv:n stå i stand by-läge. Det drar mer el än man tror.

–Och bara för att det blir kallare ute behöver man inte höja värmen inne hela tiden, det kan kanske räcka med 20 grader i stället för 22. Det finns andra sätt att hålla värmen, säger Fridén.

Isolera mera

Dyrare men i längden ekonomiskt försvarbart är att isolera huset bättre. 15 procent av värmen försvinner ut genom taket. Även genom dörrar men också fönster sipprar en hel del värme ut.

–När bytte du till exempel tätningslisterna i fönstren, frågar Fridén.

Och att byta från enbart elvärme till värmepump, solceller eller bergvärme kostar visserligen en del men enligt ett test som Energimyndigheten genomfört nyligen kan energinotan kapas med hela 60 procent om du väljer rätt luftvattenvärmepump.

ANNONS

Först – enklast och billigast – lyft luren och ring din elhandlare och bestäm dig för ett avtal. De som inte gjort ett val får nämligen de dyraste tillsvidareavtalen. Bara under sommarmånaderna har de med tillsvidareavtal betalat nästan dubbelt så mycket för sin el jämfört med de kunder som haft det billigaste rörliga avtalet.

–Ställ krav på din elhandlare, ställ frågor och förhandla om ditt elavtal, råder Fridén.

Tillgång och efterfrågan påverkar priset på el. Effektiva och aktiva konsumenter kan medverka till att trycka tillbaka efterfrågan och därmed priset.

Men priset påverkas också av att politiker av miljö- och klimatskäl vill få oss att använda mindre energi. Kärnkraftsbeslutet på kontinenten påverkar också om vi blir tvungna att importera el därifrån.

Vindkraftsutbyggnaden medför att även elnäten måste byggas ut och kapaciteten för överföring av el mellan olika områden måste förbättras. Det är investeringar som i slutändan betalas av elkonsumenterna.

De två senaste kalla vintrarna har fått elhandlarna att konstruera nya avtalsformer. De gamla elavtalen, rörligt pris eller bundet på viss tid, har kompletterats med "rörligt med pristak", "vintersäkrade" och "mixade" avtal.

Telge Energi har lanserat "fondavtal" som innebär att man går samman med andra konsumenter och låter en expert dagligen bevaka elmarknaden.

Man kan också köpa in sig i ett vindkraftverk och därigenom bli sin egen elproducent.

Det finns även företag som för kundernas räkning kontinuerligt handlar upp el för att kunna leverera ett stabilt och lågt elpris till kunderna.

På energimyndigheten.se finns många sparråd för hushållen för den som vill se över sin energiförbrukning.

Listan är lång och rör bland annat hemelektronik, matlagning och matförvaring, belysning, tvätt, disk och dusch, värme, bilkörning och transporter.

Där kan man också få exempel på hur mycket en kilowattimme räcker till.

Källa: Energimyndigheten

ANNONS