Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 2

Kaotisk kamp mot klockan

Det gnisslar rejält på klimatmötet. Procedurfrågor försenar, samtidigt som det råder kaos såväl inne som utanför konferenslokalen. 

Det började på förmiddagen då klimatmötets ordförande, Danmarks miljöminister Connie Hedegaard, försökte organisera vad som på diplomatspråk kallas för informella konsultationer. Tanken var att förhandlarna i olika grupper skulle försöka lösa upp åtminstone några av de knutar som plågat processen så här långt.

Initiativet ifrågasattes dock av en grupp u-länder. De oroas över att förhandlingarna är på väg bort från skärpta utsläppsåtaganden för i-länderna i Kyotoprotokollet, till något betydligt lösare. Oklart vad.

U-landsgruppen talesman, Lumumba Di-Aping från Sudan, uppgavs gång på gång ha gjort inlägg om olika procedurfrågor, vilket fick förhandlingarna att nästan helt stanna upp.

Di-Apings agerande kritiserades hårt av Sverige miljöminister Andreas Carlgren, som menade att det var ett försök att "kidnappa processen".

- Det är en skam, i ett läge när hela världen väntar på resultat, sade han i en paus till svenska journalister.

Först sent på eftermiddagen kunde Connie Hedegaard få igång arbetet, där en av grupperna har till uppgift att uteslutande diskutera villkoren för ett skärpt Kyotoprotokoll.

Därmed pågår förhandlingarna i två spår: Ett om Kyotoprotokollet (där USA inte deltar) och som drivs hårt av u-länderna. Och ett mer allmänt som omfattar alla länder – såväl u-länder som i-länder inklusive USA.

Det är värt att notera att EU, med Sverige i spetsen, tydligt sagt i från att man vill ha ett enda avtal här i Köpenhamn. Några förslag på hur de två spåren kan smältas samman har inte lagts fram.

Andreas Carlgren vill heller inte tala om på vilket sätt det eventuellt kan låtas sig göras:

- Vi är öppen för olika lösningar. Det är allt jag har att säga.

Övriga grupper som i går tillsattes ska bland annat diskutera:

• Ett kollektivt och långsiktigt mål för utsläppsminskningar fram till 2050. Ett motsvarande mål enbart för i-länderna till 2050. Ett mål för hur mycket jordens medeltemperatur ska tillåtas stiga, samt ett årtal för när den uppåtgående kurvan för världens samlade utsläpp av växthusgaser ska brytas.

• Frågan om åtaganden för i-länderna. Dels som grupp, dels som individuella stater. I detta sammanhang sker diskussionerna utan avseende på Kyototprotokollet, vilket gör det möjligt även för USA att delta.

• Frågan om åtaganden för u-länderna. Hur ska eventuella åtaganden kontrolleras och senare bokföras.

• Frågan om finansiering av u-ländernas klimatarbete efter 2012.

I takt med att tonläget i förhandlingarna skärpts har mängder av miljöministrar anlänt till konferensen. Ministrarna skulle egentligen ta över först i dag.

Även stats- och regeringschefer börjar dyka upp. Det handlar om över hundra. I dag anländer exempelvis Storbritanniens premiärminister Gordon Brown och kronprins Charles, senare väntas även Barack Obama.

Med alla dessa ledare kommer ytterligare stora följen av medarbetare, observatörer och journalister.

Över 45 000 personer har ansökt om tillträde. Lokalerna kan hysa maximalt 15 000.

Konferensbyggnaden Bella Center är nu så full av folk, att organisatörerna tvingas avvisa mängder av människor.

På onsdag ska stats- och regeringscheferna börja tala i plenum. De kommer med all sannolikhet att dras in i förhandlingarna.

På torsdag kväll är det middag hos drottningen.

Med den takt som förhandlingarna pågår just nu lär middagsgästerna ha mycket svårt att sitta still.

Mest läst