Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
När konstnärerna Merete Lassen och Mimmi Andersson kombinerar sina olika bildspråk blir resultatet lekfullt, kaosartat och en aning obehagligt. Nu ska deras gemensamma verk smycka en hel vägg på Landvetter flygplats.

Kaos och lekfullhet på flygplatsen

Med konstverket Force Majeure tar konstnärerna Mimmi Andersson och Merete Lassen kaoset, kontrasterna – och yogadjuren till Landvetter flygplats. – Vi försöker bygga upp små världar, säger Merete Lassen.

De rullande resväskorna saktar in när förbipasserande resenärer lyfter nyfikna blickar mot den färgglada väggen på Göteborg Landvetter flygplats.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Sedan i måndags har konstnärerna Mimmi Andersson och Merete Lassen arbetat för fullt med konstverket Force Majeure, som under ett års tid ska smycka den elva meter långa väggen i avgångshallen för utrikesresor.

– Namnet Force Majeure blir som en kul anspelning på kaos och något som man inte riktigt kan styra över. En känsla som många kan få när man ska ut och resa, säger Mimmi Andersson.

Konstväggen är ett resultat av ett samarbete mellan Landvetter flygplats och Röda Sten Konsthall som inleddes förra året. Då fick konstnären Carolina Falkholt pryda väggen med sitt verk Flyktväg, samtidigt som en pendang till väggmålningen ställdes ut på Röda Sten. Och nu är det alltså Mimmis och Meretes tur.

– Vårt verk på Röda Sten är lite mörkare och förmedlar ett slags obehagskänsla. Men här på flygplatsen så kände vi att vi ville jobba med varmare färger. Det ska vara välkomnande och tilltalande för alla, säger Merete Lassen.

De har länge delat ateljé och arrangerat kulturprojekt ihop, men det är först den senaste tiden som de båda har börjat samarbeta i sitt skapande och kombinera sina olika bildspråk. Mimmi Anderssons svartvita illustrationer av yogautövande djur och Merete Lassens färgglada och abstrakta former.

– När vi sätter ihop det så känns det nytt och roligt. Ett slags kaos som är lekfullt och kul men ändå läskigt och obehagligt, säger Mimmi och får medhåll från Merete.

– Vi försöker bygga upp små världar.

Swedavias syfte med konstsamarbetet är att berika reseupplevelsen för besökarna på flygplatsen genom att ge dem en konstupplevelse i en oväntad miljö.

– Vi vill göra reseupplevelsen till något mer än bara shopping och mat. Genom sådana här samarbeten så kan vi också ge besökarna en inblick i det kulturutbud som vi har i stan, säger Johan Live, kommunikatör på Göteborg Landvetter flygplats.

Mest läst