Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
En övervakningskamera visade gärningsmannen och hans offer.

Kannibalism chockar USA

Två brutala fall av kannibalism har chockat USA den senaste veckan. I ett av fallen tros gärningsmannen ha varit påverkad av "badsalt" - en drog som ökar i Sverige.

I det senaste uppmärksammade fallet – i Baltimore i USA – har en collegestudent gripits sedan han mördat sin rumskamrat, styckat kroppen och ätit upp hela vännens hjärta och delar av hjärnan. Gärningsmannens motiv är oklart, men polis tillkallades sedan hans bror hittat offrets huvud och händer.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Attackerade hemlös

Bara några dagar tidigare utspelade sig en skräckfilmsartad attack på MacArthur Causeway i Miami, Florida, då en 31-åring attackerade en hemlös man och började tugga på hans ansikte.

Gärningsmannen hade enligt tidningen Miami Herald kämpat för att ordna upp sitt liv och han ska bland annat ha diskuterat med en vän dagarna innan dådet hur han skulle göra för att "tjäna Gud" på bästa sätt. 31-åringen hade sökt andlig vägledning genom bibelstudier och beslutat sig för att sluta röka marijuana.

Men i stället tappade han i söndags kontrollen. Han slet av sig sina kläder och gav sig på den 65-årige hemlöse mannen genom att slå och bita honom. När polisen kom till platsen efter 15 minuter var 31-åringen i färd med att äta av den hemlöses ansikte, och ett vittne beskrev enligt tv-kanalen 7 news att han "slet offret i stycken med sin mun". Sedan gärningsmannen svarat "med ett morrande läte" på polisernas tilltal sköt de honom till döds.

Vansinnesdrogen "badsalt"

Den hemlöse mannen överlevde attacken men är mycket illa däran. Traumaläkarna på Jackson Memorial-sjukhuset där han nu vårdas har svårt att återställa hans ansikte, som enligt amerikanska medier är bortslitet till tre fjärdedelar.

Amerikanska narkotikaexperter tror att 31-åringen var hög på en ny vansinnesdrog, så kallat "badsalt". Den innehåller ämnet metylendioxypyrovaleron, MDPV, som också finns i Sverige.

– MDPV är en så kallad internetdrog som köps via nätet. Den kom någon gång runt 2005-2006 och blev narkotikaklassad ett par år senare, säger Håkan Börjesson, utredningschef på Västra Götalandspolisens narkotikarotel.

Grova våldshandlingar

Drogen ska enligt honom imitera kokain och ecstasy och enligt polisens dokument för olika preparats farlighetsgrad kan den ge en upplevelse av kraft samtidigt som sidoeffekterna är depression, panikattacker och aggressivitet. I Sverige har problemen med MDPV varit störst i Västerås, men även polisen i Göteborg har stängt ner ett internetbaserat företag som sålt MDPV och andra droger online.

I USA har flera delstater tagit initiativ för att kontrollera handeln sedan badsalt-drogerna kopplats samman med en mängd grova våldshändelser.

Elfenbenssnö, elfensbensvåg, röd duva, vaniljehimmel, vit blixt. De namnen, och många liknande, används på olika syntetiska droger som kan rökas, injiceras eller snortas (dras in genom näsan).
Drogerna, från början i puderform, kallas med ett samlingsnamn för badsalter, därför att vissa tillverkas med badsalter som bas.
Ofta finns centralstimluerande mefedron och methylenedioxypyrovaleron, MDPV, bland de verksamma beståndsdelarna.
I USA har det på senare år förekommit mängder av larm där pulvren satts i samband med våldshändelser, brott med makabra inslag riktade mot andra eller mot missbrukaren själv. Hallucinationer, paranoia, hjärtrusningar och självmordstankar har observerats.
Flera delstater har tagit initiativ till att förbjuda – kontrollera – handeln. Narkotikapolisen DEA kan inte ingripa mot kemikalierna, som säljs lagligt.

Källa: Washington Post. (TT)

Mest läst