Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Justitieminister Beatrice Ask vid en presskonferens i lördags.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kan vara ett brott mot grundlagen

Vänsterpartiet kräver att en sanningskommissionen tillsätts med anledning av uppgifterna om informella kontakter mellan regeringen och USA.

Ordförande i riksdagens justitieutskott, Morgan Johansson (S), tycker att uppgifterna om informella kontakter mellan regeringen och USA är mycket uppseendeväckande.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Justitieministern måste nu klargöra för det första vad som har pågått. Och för det andra måste hon klara ut om det ligger någon sanning i detta att regeringen försökt undanhålla riksdagen väsentlig information, säger han till TT.

Stämmer uppgifterna i de läckta dokumenten så kan det vara mycket allvarligt och brott mot grundlagen, enligt Morgan Johansson.

-Om vi lämnar uppgifter om svenska medborgare till främmande makt, så kan det i slutänden visa sig vara grundlagsstridigt, då är det en väldigt allvarlig sak, säger han.

Det kan leda till krav på att Beatrice Ask ska avgå, framhåller han.

-Skulle det visa sig vara så stort som det låter och visa sig vara grundlagsstridigt, så aktualiseras krav på avgång. Det är en så pass stor fråga, men där är vi inte än, vill jag säga.

Vänsterpartiet kräver i sin tur att en sanningskommissionen tillsätts med anledning av uppgifterna om de informella kontakterna mellan regeringen och USA. Enligt medieuppgifter i går så ska svenska regeringstjänstemän ha avvisat krav från USA på ett avtal om informationsutbyte om terrorister, eftersom det skulle behöva behandlas i riksdagen. Det vore bättre att fortsätta med de nuvarande informella arrangemangen, uppges tjänstemännen ha sagt till amerikanerna.

-Att regeringsföreträdare eller tjänstemän från regeringskansliet för denna typ av diskussioner med främmande makt är inte bara olämpligt utan eventuellt också olagligt, säger vänsterpartisten Jens Holm, som i en interpellation till justitieminister Beatrice Ask kräver att en sanningskommission tillsätts.

Han vill nu att regeringen ser till att informera riksdagen om de kontakter som förekommit med USA när det gäller informationsutbyte om svenska medborgare.