Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Kan leda SD som politisk vilde

  Formellt finns det inget som hindrar Patrik Ehn, nyss utesluten ur Sverigedemokraterna, att som politisk vilde leda partiet i Västra Götalandsregionen. Frågan om vem som är gruppledare ägs av partiets regionpolitiker.

  -Jag har en väldigt god relation till mina kamrater i regionfullmäktige. Jag kommer samtala med dem om det så att det blir en bra lösning, säger Patrik Ehn till TT.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Partigruppen sammanträder, utan Patrik Ehns närvaro, under tisdagskvällen.

  Innan kvällens möte vill Lars Hansson, vice gruppledare för SD i Västra Götalandsregionen, inte ge besked om Patrik Ehn kan fortsätta som gruppledare.

  -Vi får diskutera i kväll vad som händer i framtiden. Han är ju utesluten nu, så vi har mycket att prata om, säger Lars Hansson. -Har man uteslutits ur partiet så är det också självklart att man avsäger sig platsen som gruppledare och även det mandat man sitter på i fullmäktige, säger Jimmie Stranne, ledamot för Sverigedemokraterna i Västra Götalandsregionen till TT.

  Stranne påpekar att det yttersta beslutet att avgå vilar hos Ehn själv.

  -Mandatet han sitter på i Västra Götalandsregionen är hans personliga. Men jag tycker det är självklart att han inte kan fortsätta som politisk vilde utan att han ska lämna det mandat han har till förfogande till någon annan i partiet.

  TT: Hur ser du på beslutet att utesluta Ehn?

  -Det underlaget vi har fått ta del av tycker jag är lite för tunt för att leda till en uteslutning. Men vi har inte sett allt partistyrelsen haft tillgång till och därför får vi stödja oss på att de gjort rätt. Björn Söder har uttryckt att vi kommer tycka det är rätt beslut när vi får ta del av alla underlag och där får vi lita på hans ord, säger Stranne.

  Stranne konstaterar att uteslutningen av Ehn och ytterligare sverigedemokrater i regionen har skapat sprickor inom partiet.

  -Ehn är omtyckt av väldigt många som nu är ledsna och bittra över beslutet att utesluta honom. När en person som så många ser upp till försvinner så är det klart att man får ett missnöje i partiet, men vilka effekter det kommer att få är allt för tidigt att säga.

  Partistyrelseledamoten Hanna Wigh, som var med och beslutade om Patrik Ehns uteslutning, menar att det i formell mening inte hålls något gruppmöte i kväll i Göteborg.

  -Jag kommer inte åka på något möte. Det här mötet har inte blivit utkallat enligt stadgarna. Mötet är kallat av Patrik Ehn och han är inte medlem i partiet längre, säger Hanna Wigh, regionfullmäktigeledamot i Västra Götaland, till TT.

  Måndagens uteslutning av Patrik Ehn ser Wigh som "solklar".

  -Det var bortom alla tvivel. Ärendet som lades fram i går presenterade med all önskvärd tydlighet att Patrik Ehn fortfarande hyser de åsikter som fanns på 80-talet, säger Hanna Wigh.