Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kan bli på riktigt på 2030-talet

Sex män har "återvänt" efter att under ett och ett halvt år ha gjort en låtsasresa till Mars. På riktigt kan trippen bli av i mitten av 30-talet, uppger den ryska rymdflygstyrelsen Roskosmos.

-Programmet har genomförts till fullo. Alla besättningsmedlemmar har hälsan, sade ryssen Alexej Sitjov efter att tillsammans med sina fem kollegor ha lämnat isoleringen i "rymdfarkosten" utanför Moskva.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Där har de sex männen varit instängda sedan den 3 juni i fjol, med undantag för fejkade promenader på Mars yta i februari, då de möttes av ett kanske inte helt realistiskt ryskt medieuppbåd. Anledningen till att inga kvinnor fick följa med uppges vara att man inte ville riskera att tristessen skulle brytas av några kärlekshistorier.

 

Fick höjd lön

Resenärerna kommer från Ryssland, Kina, Frankrike och Italien. Européernas närvaro utlöste under det så kallade Mars 500-projektets gång ett smärre penningbråk, när det visade sig att de av Europas rymdstyrelse (ESA) fick en lön motsvarande 3 miljoner rubel, mycket mer än de tre ryssarna. Det hela slutade enligt nyhetsbyrån Interfax med alla fick 3 miljoner rubel för den 520 dygn långa resan, vilket motsvarar 37 000 kronor i månaden.

 

Grundliga tester

ESA och amerikanska Nasa har bemannade resor till den röda planeten inlagda om cirka tre decennier, alltså kring 2040. Ryssarna vill inte vara sämre, framgick av Mars 500:s presskonferens på fredagen.

-I våra planer finns Mars med någonstans under 2030-talet, i mitten av 30-talet. Många av oss här i dag kan vara i livet för att uppleva det, sade Roskosmos vicechef Vitalij Davydov.

Den preliminära bedömningen är att Mars 500-männen har klarat isoleringen mycket väl, såväl psykiskt som fysiskt. Men de ska genomgå grundliga hälsotester hela helgen. Först på tisdag ska de på en presskonferens meddela definitiva slutsatser.