Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Kalle a__terbruket 3 FW_1887007_1024 x 683 standard_2014806

Kalles väg tillbaka går via Returhuset

Efter ett år på Returhuset är Kalle Johansson, 24, som en ny människa.…Det är som dag och natt, säger han.

De får in övergivna och obrukbara cyklar, går igenom dem, skruvar, lagar – och ser till att de kan komma ut på vägarna igen. Samtidigt går Kalle Johansson och de andra som fixar cyklarna igenom en liknande process.

Han växte upp i Linköping, men tog sig aldrig riktigt igenom gymnasiet. Han jobbade en kort period för fyra år sedan, men har mestadels stått utanför arbetsmarknaden.

- Jag hade varit på ett behandlingshem och sedan flyttade jag till Göteborg. Jag kände att jag var tvungen att byta miljö.

Hans handläggare på socialtjänsten hjälpte honom att få en plats på Returhuset, där han varit sedan förra våren. Först på arbetsträning i trädgårdsgruppen och sedan ett par månader tillbaka på en praktikplats i cykelverkstaden.

- Jag har lärt mig jättemycket här. För ett år sedan var jag mest inne för mig själv och hade tappat mycket av det sociala. Nu har jag fått lära mig det igen, att vara social och ta ansvar, säger Kalle Johansson.

Mellan 70 och 80 personer som har kontakt med socialtjänsten i Östra Göteborg får varje år chansen att komma tillbaka till arbetslivet via Returhuset. Verksamheten är en viktig del i stadsdelens arbete med att minska antalet personer som får försörjningsstöd.

Behovet är stort och resultaten goda, så nu byggs verksamheten ut till det dubbla. Helene Stjernlöf, tillförordnad enhetschef, berättar att trygghet, tydlighet och respektfullt bemötande är nyckelord när man ska få folk som hamnat utanför att lyfta igen.

- En del har stått utanför länge och är osäkra på vilka krav som ställs. För en del handlar mycket om att prova på i början.

Man jobbar nära handläggarna på socialtjänsten, som följer upp hur det går för de olika individerna. Och när man är överens om nästa steg kopplas arbetsförmedlingen in för att hjälpa till.

Laura Tulkki, 32, berättar att hon kört på för hårt under lång tid. Med studier och annat. Först märkte hon inte själv att hon var utbränd.

- Det tog lång tid innan jag förstod och gick till läkare.

Hon säger att chansen att få komma till Returhuset var "livsavgörande" för henne.

- Jag var helt nere. Hade svårt att vara bland folk, men jag fick en fantastisk handledare som fick mig att lugna ned mig.

I ett år var hon med som deltagare i den gröna verksamheten. När den tiden var över och hon gick hemma igen fick hon ett samtal: de ringde och undrade om hon ville komma tillbaka, på ett riktigt jobb, i kaféet.

- Det kändes fantastiskt att de ringde. Då måste jag ju ha gjort något bra.

Hon säger att man kan vara sig själv på Returhuset, utan att bli intvingad i en roll. Det ger trygghet. Ibland tänker hon att det känns bortkastat att inte jobba som maskiningenjör – som hon utbildat sig till – men samtidigt trivs hon så bra här.

För Kalle Johansson tar praktikperioden slut i sommar. Numera är han drogfri och går på regelbundna kontroller och ser framåt med ett nytt självförtroende. Han säger att han fått komma tillbaka i sin egen takt och blivit pushad i rätt riktning.

- Det känns väldigt bra.

Mest läst