Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Kalle leder nya Svett & Etikett

  Kalle Zackari Wahlström kastar sig huvudstupa in i olika träningsformer i SVT-programmet Svett & Etikett, med premiär 23 april. I första avsnittet testar han bodybuilding – på elitnivå.

  - Jag vill prata om träning på ett sätt som man inte är van vid. De som skriver om träning är ofta sådana som äter mat ur plastbyttor, power-walkar varje morgon och lägger upp bilder på smoothies. Men träning är inte bara någras, träning är allas. Det vill jag visa. Och att man klarar mycket mer än man tror. Kroppen blir ledsen om man inte rör på sig, säger han.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Du går ju ut rätt extremt, med att deffa dig i form för en bodybuildingtävling. Vad lärde du dig?

  - Jag lärde mig att den där jakten på den perfekta kroppen är så jäkla konstigt. Det kändes också lite deppigt, som ett deppigt liv. Kanske är det roligare om man delar intresset med sina kompisar, jag har ju inga kompisar som gör sådant där så jag satt ensam hemma och åt kokt torsk och kände mig trött.

  På vilket sätt ska det inspirera tittarna att röra på sig?

  - Jag tycker inte någon mänska ska hålla på med bodybuilding. Det är idiotiskt. Ett generellt problem är att träning lätt blir ytligt och självupptaget. Vi som tränar mycket gömmer oss bakom ord som funktionell träning. Men hur stark behöver man bli egentligen för att klara livet? Då kändes det spännande att titta in i en värld där folk har gett upp den där illusionen.

  Hur kom det sig att du började träna?

  - Jag var i Malaysia 2004. Där fanns det ett gym. En dag gick jag in för jag var trött på att vara i solen och det fanns air condition på gymmet. Och så cyklade jag en timme. När jag kom hem skaffade jag ett gymkort.

  Så du har inte tränat hela livet?

  - Som liten höll jag på med sport, som basket, fotboll och pingis, men i högstadiet blev jag intresserad av att gå på fest och hänga med polare i stället. Det höll jag på med till 2004 kan man säga.

  I ett senare avsnitt testade du yoga. Hur lycklig blev du av det?

  - Jävligt lycklig! Jag var på en retreat där alla var mysiga och jättetillåtande, de svarade inte alls mot den bilden man har av yogamänniskor. Det var väldigt oängsligt. Så efter programmet började jag gå på yoga.

  Och sedan blir det crossfit?

  - Ja, det programmet får en helt annan ton, för det är sådan träning som jag har förespråkat. I de andra programmen slår jag underifrån, men i crossfit var det som att hela min identitet stod på spel. Jag fick prestationsångest.

  Du pratar precis som din storebror Erik Haag. Odlade ni en särskild dialekt som små?

  - Jag vet inte vad det kommer ifrån, men ja, vi låter exakt likadant. Så fort jag lägger upp filmklipp är det någon som inte vet om att vi är syskon och som kommenterar "Du låter som Erik Haag".

  Kommer du från en sportig familj?

  - Nej, mina föräldrar är helt ointresserade av träning. De skjutsade mig till hockeyträningen när jag var liten, men det var inte deras intresse. För tio år sedan var Erik med mig och vår kompis Henrik Schyffert när vi började träna. Nu tränar Erik som en vanlig människa, men ingen i familjen är så fanatiskt som jag.

  Hur avundsjuk är han på din kropp?

  - Det pratar vi inte om. I min sfär finns det inget som är så pinsamt som att prata om sin kropp. Det räknas som fint att träna, men det är självupptaget att träna så mycket. Det är lite som ägg, om man tänker på ägg tillräckligt länge blir det jävligt äcklig.

  Fakta: Kalle Zachari Wahlström

  Ålder:33.

  Bor: Stockholm.

  Familj: Fru Brita, barn Glenn, hund Kakan.

  Läser: Böcker om bergsbestigning som går snett. Just nu läser jag Dan Josefessons bok om Sture Bergwall och en bok om valfångst.

  Ser på tv: The Daily show, The Colbert report, True detective och Game of thrones.

  Bakgrund: Har bland annat jobbat med reklam, haft en träningsblogg på café.se och ledde TV4-programmet Veckans svensk tillsammans med Pär Lernström och Kakan Hermansson förra året.

  Aktuell: Leder programmet Svett & Etikett, som visas på SVT:s webbsatsning SVT Flow med premiär 23 april.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.