Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Kabelbrott drabbade högskolor i Västsverige

Under tisdagseftermiddagen drabbades flera högskole- och universitetssajter av ett nätverksfel orsakat av en trasig fiberkabel. Vid 19-tiden var felet avhjälpt.

Vid halvtretiden i eftermiddags inträffade två kabelbrott för Sunet, som är ett gemensamt nätverk för högskolor och universitet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vid 19-tiden var det ena felet avhjälpt och nätet fungerade igen. Kabelbrottet orsakades av ett schaktningsarbete i utkanten av Västerås. Vid 20.30-tiden på kvällen var det ännu oklart vad det andra kabelfelet bestod i. De två felen uppkom med tio minuters mellanrum, uppger Sunet på sin hemsida.

För drabbade högskolor och universitet innebar avbrottet att man helt saknade datornätverk, däremot påverkade inte avbrottet skolornas telefoni under dagen.

Bland de drabbade sajterna fanns Göteborgs universitet, Chalmers, Chalmers studentbostäder, Högskolan i Väst, Högskolan i Skövde och Universitetet i Karlstad.

Enligt vlt.se har också andra leverantörer påverkats av kabelbrottet, såväl Telias som Tele2:s kunder. Felet omfattar 2G och 3G-nätet, skriver vlt.

Mest läst