Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

K9 Nosework – sporten där nosen används

För lat för lydnad? För långsam för agility? Nu kommer en ny hundsport där alla kan vara med. Det gäller bara att använda nosen.

Sporten kallas K9 Nosework. K9 som i canine, hund på engelska. Det hunden ska göra är att känna igen olika lukter och markera när den hittat rätt lukt. Precis som en narkotikahund eller mögelhund, fast med trevligare dofter.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- I Sverige använder vi lavendel, lagerblad och eukalyptus, säger Marie Fogelquist, som tillsammans med engelsmannen Eric Burchell besöker Nya Varvets och Göteborgs hundskola för att lära upp instruktörer i den nya sporten.

Eric Burchell är proffs på att lära hundar identifiera olika dofter. Han har jobbat i flera länder med att träna specialsökhundar. Principen för att lära sällskapshundar hitta lavendeldoft är densamma som för tullhundar som ska hitta sprängämnen, elfenben eller narkotika.

För att gå en kurs i det här krävs inga särskilda förkunskaper för hund eller ägare. Det går att träna både inne och ute.

- K9 Nosework är en bra sport även för äldre hundar, säger Eric Burchell.

Nybörjarhundarna får först lära sig nosa upp pizzakartonger med hundgodis i. Det gäller för hundägaren att belöna i rätt ögonblick och att ta täta pauser.

- Det vanligaste misstaget amatörer gör är att de håller på för länge när de ska träna hunden. Hundarna blir trötta efter bara några minuter, säger Eric Burchell.

När hundarna lärt sig grunderna får de göra svårare saker som att söka igenom ett rum eller en bil och hundgodiset byts mot doften som ska läras in.

FAKTA

I september blir det en tävling i Borlänge för dem som inte bara vill ha en kul aktivitet utan också mäta sig med andra.

Blir du sugen på att lära dig och din hund den nya sporten kommer det att ordnas kurser både på Nya Varvets och Göteborgs hundskola och på andra ställen.

Vill du träna på egen hand så tänk på att hunden inte ska äta upp det den hittar utan bara visa var det finns. Gömmer du godis ska du alltså belöna med annat godis.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.