Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Kött och konfekt lockar norska kunder

  Billigt kött, dyrt kaffe, massor av lösgodis. Och knappt ett Kravmärke så långt ögat når. GP har synat Västsveriges största mataffär, som inte ligger i Göteborg - utan uppe vid norska gränsen.
  Butiken heter Nordby Supermarket och ligger på ett gärde norr om Strömstad. Här, långt från all stadsbebyggelse, ligger också H&M, Apoteket, Rusta och ett 50-tal andra butiker. Och mer ska det bli; grävmaskinerna är i full gång med nästa utbyggnad.

  Förklaringen heter förstås norska kunder. Gränshandeln gör att lilla Strömstad har ett affärsliv värdigt en mångdubbelt större stad.

  Nordby Supermarket sålde dagligvaror för 528 miljoner kronor i fjol. Det är dubbelt så mycket som exempelvis Ica Kvantum i Frölunda eller City Gross i Ytterby. Därmed är det den största livsmedelsbutiken i Västra Götalands och Hallands län.
  Det är också kooperationens största butik i väst. Bakom Nordby står nämligen Konsum Bohuslän-Älvsborg ihop med norska Coop. De äger också konkurrenten Maximat som har två stora matlador i närheten.

  Ingen frågar efter Kravmjölk
  Det där märks inte särskilt mycket när man går bland hyllorna. Visserligen dyker varumärkena Coop och X-tra upp ibland, men den ekologiska och sociala profil som Coop försöker bygga upp i bland annat centrala Göteborg existerar inte här. Vi letar förgäves efter Kravmärkta morötter och rättvisemärkta bananer. Inte ens ekologisk mjölk kan vi köpa.

  - Ekomjölk, nej det har vi aldrig. Tyvärr finns det ingen efterfrågan, säger en anställd när vi frågar.
  I sanningens namn hittar vi efter idogt letande några Kravmärkta kryddväxter samt en sorts rättvisemärkt kaffe. Men det är uppenbart att butiken - eller dess kundkrets - prioriterar andra saker.

  Som godis, till exempel. Avdelningen för självplock är den största vi sett, med två väggar och sex fristående vaggor fulla av färgglatt snask. Vi räknar till cirka 400 sorter. Sedan fortsätter det med vanligt godis, choklad och chips. Snask och snacks tar upp lika stor yta som en vanlig närbutik.
  Läsk, öl och tobak är också populärt.
  - Hemma kostar ett paket cigaretter 72 kronor, berättar John Engesgaar, som bor i en Osloförort och har fritidshus i Grebbestad.
  Denna dag har han handlat för 2 200 svenska kronor, mest tobak och kött.
  - Köttet är 40 procent billigare än hemma. Så jag sparar en del, säger Engesgaar.

  Han är inte ensam om den insikten. Köttavdelningen är Nordby Supermarkets paradnummer med stor manuell disk och massor av färdigpackade varor. Etiketterna är på norska; den svenske besökaren lär sig snabbt att karbonadedeig är nötfärs. Det är svårare att översätta ribberull, en norsk rätt gjord på sidfläsk. Ryggbiff och entrecote är däremot gemensamma begrepp.
  - Jag har handlat för 800 norska kronor och sparar nog två, tre hundralappar. Det är mest kött, framför allt fläskfilén är mycket billigare, säger Marianne Engebretsen från Moss.

  Jättelika kundvagnar
  En annan storsäljare är den billiga folkölen av märket Harboe, 17:90 plus pant för en sexpack.
  - Vi kommer hit varje helg på sommaren. I dag blev det kött, öl och lingon, berättar Nils och Emilie Bjørg Tømte, Oslobor med sommarstuga på Hvaleröarna.
  - I dag köpte vi ganska lite: folköl, juice, kött, ost och godis för 580 kronor. Sedan tankar vi, det är också billigare här, påpekar Arne och Inger Johanne Ulfeng från Fredrikstad.

  - Vi har tagit dricka, kött, konserver och tvättmedel för 1 357 svenska kronor. Vi sparar nog 500 kronor, berättar Gerd och Helge Uppström från Sarpsborg.
  Många handlar för betydligt större belopp. Det är inte sällsynt att folk kommer med två stycken överfulla kundvagnar av den jättelika modell som Nordby Supermarket använder.
  De storkunder vi möter är dock märkbart ovilliga att tala med GP - kanske är de stressade, kanske töjer de på de norska tullreglerna (se faktaspalten här intill) och vill inte att det ska uppmärksammas. På stortavlor vid landsvägen utanför annonseras en sms-tjänst som uppges kunna berätta när det är tullkontroll vid Svinesund.

  Turbojäst och grisöron i lösvikt
  Hur står sig då Nordby Supermarket jämfört med andra västsvenska matbutiker? Med de kriterier som GP Konsuments matpatrull använder blir det plus i kanten för god ordning och bra prismärkning.
  Utbudet är ordinärt för en butik i denna storleksklass - vissa avdelningar är, som nämns ovan, mycket stora medan sortimentet av mejerivaror och frukt och grönsaker är mer begränsat. Den som söker ovanliga frukter eller spännande delikatesser har inte mycket att hämta.
  En del norska specialiteter finns förstås, som fryst kongekrabbe och den ovan nämnda ribberullen, och dessutom en stor frys med viltkött. Annars är det svenska varumärken från Abba till Önos samt några udda inslag, som grisöron i lösvikt och norsk turbojäst - "nu enda hurtigere". Butiken har en slagsida åt stora förpackningar; vi letar förgäves efter vanliga 250 grams russinpaket och 400 grams torskblock, det som finns är halvkilo respektive helt kilo.

  En rejäl anmärkning blir det för fiskavdelningen som säljer något som kallas "stillahavs-sjötunga". Det är rena lurendrejeriet. I paketen finns inte alls sjötunga utan en fisk vid namn cynoglossus robustus, som mest används till djurfoder. Det korrekta svenska namnet är robust hundtunga. Marknadsföringen strider mot Livsmedelsverkets regler och Nordby Supermarket borde rensa ut den falska sjötungan ur sortimentet.

  Bra - men inte inspirerande
  Priserna är det viktigaste för många kunder. Här klarar sig Nordby överraskande dåligt, i alla fall om man jämför med stormarknader i Göteborgsregionen.
  GP kollade priset på en matkasse med 29 varor och jämförde med Göteborgs största mataffär, Ica Maxi på Mölndalsvägen (se tabellen här intill). Kassen från Nordby blev 11 procent dyrare. Köttet var billigt men många andra varor var rätt dyra: kaffet kostade fyra kronor mer, familjemüslin åtta kronor mer och hushållsosten nio kronor mer. Isbergssalladen var dubbelt så dyr. Nordby är givetvis en annan sorts butik än Maxi, med annan kundkrets och andra förutsättningar, men skillnaderna är ändå betydande.

  Sammantaget är Nordby Supermarket en bra men inte särskilt inspirerande butik som kan bli bättre. Med Matpatrullens måttstock blir betyget tre fyrar.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.