Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Körtjejen som sticker upp

  Från kören till rampljuset. Med ep:n Found at home lämnar Britta Persson demostadiet och doldisskapet bakom sig.
  Men fortfarande saknas svaret på frågorna "vem", "när" och "hur".
  Det är en "sjukt rastlös" Britta Persson som GP får tag på. Turnén tillsammans med vännen Kristofer Åström haltar och gör att tillvaron blir lite för ojämn för Brittas smak. Tre spelningar på raken, sedan hem och vänta, sedan ut på vägarna igen.
  - Det är en urjobbig omställning. Hade jag fått bestämma hade vi spelat varje dag, då hade man kunnat behålla samma inställning en längre period, fått behålla fokus.
  Annars har det onekligen skett en hel del omställningar för Britta Persson det senaste året. Resan från doldis till omskriven debutant har gått på förvånansvärt kort tid och hon har själv svårt att berätta hur det hela gått till.
  - Jag kom egentligen inte igång med att skriva låtar förrän för ett drygt år sedan och sedan dess har allting gått jättesnabbt.
  I maj förra året kom Kristofer Åströms skiva Loupita där Brittas körröst spelade en viktig roll. Skriverierna handlade tillräckligt mycket om den dittills okända rösten för att intresset skulle växa ordentligt. Ryktet drog igång och försäljningen av Brittas demoinspelningar på hemsidan tog fart.
  - Det är ju så mycket lättare, när någon frågar "och hur låter du då", att bara ge dem en skiva än att försöka förklara. Det var därför jag gjorde skivorna. Men jag gjorde dem jättefort och var verkligen inte beredd på att så många skulle vara intresserade.
  I dagsläget har Britta skickat iväg över 2 000 ex av skivorna hon kallat Demo 1 och Demo 2, så många att hon under en period var tvungen att få hjälp med brännandet, omslagsvikandet och postandet. Men trots det ständigt ökande intresset vågade hon inte tro att det skulle leda någonstans.
  - Jag hade gärna fått lite hybris och gått igång på mig själv. Men så är det ju - om flera tusen människor säger att man är bra så är det ändå de negativa omdömena som stannar kvar och som man minns.
  Bland det mest positiva var ändå att skivbolag började höra av sig. Till sist blev det Stockholmsbolaget Startracks som lyckades få in Britta i en studio, tillsammans med Kristofer Åström som producent.
  - Det var fantastiskt och samtidigt så naturligt. Förutom att det var en riktig studio och en bra ljudtekniker så var det ingen skillnad, processen var exakt likadan som tidigare. Jag och Kristofer fick bestämma hur vi ville ha det.
  Och resultatet blev ep:n Found at home som släpptes den 23 mars. Brittas röst, försiktigt gitarrkomp och smygande bakgrundsljud. En försmak av en kommande fullängdsskiva?
  - Jag har fortfarande inget riktigt kontrakt, jag är fri och obunden och öppen för alla förslag. Du får gärna skriva det - att om någon vill ge ut min musik så får de gärna ringa.
  Men först ska pågående turnén tillsammans med Kristofer Åström, där Britta både värmer upp och körar, klaras av. Det hela rullar på fram till slutet av maj och tar sig via Norge och Sverige till Tyskland och Benelux. Men sedan är det fritt fram.
  - Jag har gjort en massa låtar och skivan är ändå på gång i mitt huvud men först vill jag koncentrera mig på turnén. Jag kommer att känna väldigt tydligt när det blivit dags att spela in och då kommer jag att vilja köra igång omedelbart.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.