Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Köpfri dag i julruset

Mitt i värsta köpruschen på lönelördagen kommer En köpfri dag – en global manifestation för klimatets skull. Men det var nära att aktionen i Göteborg frös inne.

Den internationella Köpfria dagen firas på lördagen, två dagar innan klimatmötet i Cacún, Mexiko.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I Göteborg lyste planerna på aktioner länge med sin frånvaro. Alla gröna aktivister var fullt upptagna med aktioner kring klimatmötet. Men så i sista stund samlade sig Grön Ungdom. Detta till en aktion där de ger sig ut i Brunnsparken strax efter lunch för att sprida budskapet: Handla genom att inte handla! Och kanske en ironisk visa à la Trio med Bumba: "Man ska leva för att handla".

Mitt i shoppingträngseln ska de få oss att tänka efter – före. Helst att låta bli att handla under 24 timmar.

Men är det inte ett ensamt rop i konsumtionsdjungeln?

- Nej, just mitt i julruschen är det bra att lyfta fram den Köpfria dagen. Ett utmärkt tillfälle att få folk att fundera kring överkonsumtion och hur det påverkar vårt klimat och framtid, säger Göran Hådén, Göteborg, talesperson för Köpfria dagen.

Köpfria dagen sprider återhållsamhetens evangelium, att det bästa köpet är det som inte blir av. Ett budskap mitt i julruschen där den svenska detaljhandeln väntas omsätta närmare 65 miljarder i december.

Göran Hådén är dock optimist och tror att det går att väcka folk kring konsumtionssamhällets effekter. Inte bara få upp ögonen bland unga, utan också bland äldre generationer som varit vana vid att hushålla och hålla igen.

- Vi kan inte köpa oss lyckliga vad vi än tror.

Köpfria dagen (Buy nothing day) är en internationell manifestation som startade för drygt tio år sen i Kanada av organisationen Add Busters, en reklamkritisk sammanslutning. I Sverige är det ett ideellt nätverk som håller samman dagen just via nätet (bnd.nu). Även en Facebookgrupp är bildat med inlägg à la "Jag ska INTE handla!".

På lördagen hålls många manifestationen i landet kring Köpfria dagen. Bland annat i Stockholm där man ordna seminarium på Ekoteket på temat "Jag shoppar – alltså finns jag" med författarna Helena von Zweigbergk, Stellan Tengroth och Jenny Jägerfeld. I Umeå blir det en aktion vid ett köpcentrum.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.