Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Köp begagnat och rädda miljön

Att handla begagnat hjälper till att rädda klimatet. Begagnathandeln på Blocket sparar varje år växthusgaser motsvarande om alla landets vägar stod tomma i en månad, enligt en studie från IVL Svenska Miljöinstitutet.

Enligt studien sparar begagnatmarknaden på Blocket upp till 1,6 miljoner växthusgaser varje år

– En slutsats är att det finns en potentiell klimatnytta i att handla begagnat, säger Tomas Rydberg, forskare på IVL Svenska miljöinstitutet.

Det är framför allt två faktorer som spelar in i studiens beräkning, varornas material och avfallshanteringen. Enligt Tomas Rydberg hade de sedan tidigare i stor utsträckning tillgång till de olika materialens klimateffekter i hänseende till tillverkning, avfallshantering och återvinning.

– För att kunna genomföra det här har vi fått göra vissa förenklingar jämfört med verkligheten. I studien gör vi antagandet att varje vara som säljs begagnad ersätter en likadan ny vara, säger Tomas Rydberg.

Varje person som handlar på blocket sparar i genomsnitt 170 kilo växthusgaser varje år jämfört med om varorna hade varit nya. Det är lika mycket som en fjärdedel av den årliga köttkonsumtionen eller en bilresa tur och retur mellan Göteborg och Åre.

– Genom att undvika nytillverkning, som ger upphov till utsläpp inte minst genom den energi som går åt, minskar utsläppen, säger Tomas Rydberg.

Även om materialet i varan skulle återvinnas går mycket förlorat. I genomsnitt är nyttan ungefär hälften så stor av att återvinna som att återanvända, enligt Tomas Rydberg.

– Fast det kan variera väldigt mycket mellan olika material. Det kan röra sig mellan 10 och 90 procent, säger han och nämner trävaror som ett exempel som är energieffektivt att återvinna medan det finns stora vinster i att återanvända elektronikprodukter.

Tomas Rydeberg skulle gärna gräva djupare i ämnet.

– Som privatperson kan man ibland känna sig lite maktlös när det kommer till miljön och därför är det kul att kunna illustrera vad man kan göra, säger han.

(ton CO2-ekvivalenter)

Telefoner & Tillbehör 2 900

Övrig elektronik 25 600

Bilar* 948 600

Motorcyklar 30 300

Husvagn & Husbil 156 800

Övriga fordon 213 000

Böcker 72

Cyklar 7 900

Vitvaror 4 500

Möbler 175 300

Barnvagnar 10 800

Kläder & Skor 2 900

Elförbrukning, drift -11

Transport -22 000

Total besparing 1 557 000

* För kategorin ”bilar” är nyproduktion men inte skrotning av bilen inkluderad. Studien tar inte heller hänsyn till att exempelvis nya bilar ofta är bränslesnålare eller att kylskåps isolering blir sämre med tiden.

Källa: IVL Svenska Miljöinstitutet och Blocket.

Mest läst