Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Kärlek till vårt dagliga bröd

Ett modernt hantverksbageri ska sätta Slöinge på kartan. Det hoppas i alla fall Sara Wennerström som satsar hårt på sin dröm.

Det första man får göra när man besöker Solhaga Stenugnsbageri är att kasta alla inbillningar om ett klassiskt bageri bakom sig. För det lilla bageriet i den halländska byn Slöinge är allt annat än hemvävt, lantligt och gulligt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– En del tror att man är lite galen när man satsar så stort på ett litet ställe. Men ska man göra något är det lika bra att sätta ribban högt, säger Sara Wennerström som driver bageriet.

Historien bakom Saras resa de senaste tre åren är en sådan man berättar för bekanta på middagar och det går ett sus över bordet. Ett sus av förundran men också lite avund för det faktum att en människa verkligen vågar följa sina drömmar.

För tre år sedan bodde Sara med man och två barn i Göteborgs innerstad, hade 500 meter till jobb och förskola och lämnade knappt stadskärnan. Men hon hade alltid haft ett brinnande intresse för brödbak. På en sådan nivå att hon började köpa riktigt bagerimjöl och tjata till sig surdegar från Göteborgs stjärnkrogar.

Drömmen tog fart på allvar när Sara och familjen letade sommarstuga och hamnade i ett gammalt hus i Slöinge utanför Falkenberg. I det nedgångna uthuset fanns en gammal vedeldad stenugn som de började renovera.

Sara startade bakbloggen sarabakar.se och började resan mot det moderna hantverksbageri som hon har ägnat det senaste året åt att bygga upp. Här jobbar hon nu tillsammans med bagerichefen Gustav Fagerman som hon träffade på en treårig hantverksbagar­utbildning för Jan Hedh, känd konditor och författare.

De bestämde sig för att sätta Slöinge på brödkartan och Gustav lämnade sitt tidigare jobb på Vendel Organic Bakery i Kåseberga utanför Ystad.

Målet är att skapa bröd som får dig att glömma att du faktiskt befinner dig i Slöinge och inte i Frankrike. Att ge människor en upplevelse som gör det värt en omväg när det är dags att köpa sitt dagliga bröd. Sedan öppningen i mitten av februari har folk hittat till Slöinge för baguetter, danska rågbröd och smörstinna croissanter.

– Jag har hela tiden trott på idén, men hade aldrig väntat mig att vi skulle få så mycket uppmärksamhet, säger Sara ­Wennerström

.

Bild - 2

Inför vårens fester och kalas vill Gustav och Sara tipsa om fina och ätbara gå-bort-presenter som dessutom är roliga att göra själv.

Nu får praliner, vinflaskor och blomsterarrangemang konkurrens av flärdfulla brödkransar, rustika baguette-buketter och vackra brödpåsar fyllda med närmast konstnärliga frallor.

Och allt baserat på en och samma deg – med eller utan surdeg.

Optimala jäsförhållanden: Degen ska hålla 24–26 grader när den är färdigarbetad i maskin. Då jäser den i lagom takt oavsett om man arbetar med surdeg eller inte. Täck över med plastfolie eller bakduk om du har torr luft hemma.

Då undviker du att det jästa brödet får en torr yta. Du kan välja att jäsa degen kallt över natten eller i rumstemperatur om du vill baka dem samma dag.

Om du jäser i rumstemperatur, ca 20 grader, får det inte vara på en för varm plats. Då går jäsningen för fort och du riskerar att brödet jäser över väldigt snabbt. Jäser du degen kallt kan du göra det i nedre delen av kylskåpet eller på annan kall plats där temperaturen är ca 8 grader. Bröden är färdigjästa när de är ungefär dubbelt så stora och ger lite motstånd när du känner på dem.

Stöd under jäsningen:

Det finns speciella baguetteplåtar men det är inte ett måste när man bakar ut baguetter på detta vis. För att ge baguetterna lite extra stöd kan du antingen rulla ihop rengjorda kökshanddukar, mjöla dem ordentligt och lägga en rulle mellan varje baguette.

Ett annat alternativ är att rulla ihop dagstidningar och plasta in dem. Detta fungerar som stöd och får baguetterna att jäsa uppåt och inte utåt sidorna.

Mest läst