Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Känt original luggade kopia

En svensk möbelhandlare har dömts för brott mot upphovsrätten efter att ha kopierat den världsberömda fåtöljen Lamino, som sedan 1956 tillverkas av Swedese i Vaggeryd.

Möbelhandlaren dömdes att betala Swedeses rättegångskostnader på 430 000 kronor, samt ett vitesbelopp på 100 000 kronor.

Plagiatet upptäcktes förra året av Swedeses vd Peter Jiseborn, med kollegor, i en monter under Stockholm Furniture Fair 2011.

Kort därefter lämnade Swedese in en stämningsansökan till Eksjö tingsrätt som redan dagen därefter fattade ett tillfälligt beslut om förbud för den konkurrerande möbelfirman att tillverka, låta tillverka, marknadsföra, sälja eller på annat sätt sprida sin version av fåtöljen. Vitet sattes till 500 000 kronor.

Den ursprungliga Lamino designades 1956 av Yngve Ekström och har sedan dess sålts till otaliga svenska och utländska hem. 1999 valdes den till Århundradets möbel av tidskriften Sköna Hems läsare.

Kopian tillverkades i Polen och möbelhandlaren hävdade därför att polska lagar om upphovsrätt skulle gälla.

Det var en begäran som avfärdades av Eksjö tingrätt. Sedan Svensk Forms opinionsnämnd, som var sakkunnig i målet, uttalat att den polska fåtöljen innebar ett intrång i upphovsrätten, fällde rätten möbelhandlarens företag.

Förutom Swedeses rättegångskostnader dömdes företaget att betala 100 000 kronor i vite eftersom den plagierade fåtöljen funnits kvar ute i butik en vecka efter tingsrättens vitesföreläggande, trots att företaget varit skyldigt att se till att all handel med den polska fåtöljen stoppades.

Plagiat av möbler är inte ovanligt, men att bevisa intrång i upphovsrätten är en långdragen och dyr historia som många drar sig för.

Swedeses advokat Eva Jensen, specialiserad på upphovsrätt, menar att domen i Eksjö kan få viktiga konsekvenser för branschen eftersom den visar att det kan löna sig att driva dessa frågor.

Lamino_sheep_white+stool_2.jpg
Mest läst