Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

3881b1024.jpg

Känsligt mejl om Saudiaffär borta

Ett mejl med känslig information om vapenfabriksamarbetet mellan Sverige och Saudiarabien har plockats bort ur regeringskansliets diarium, uppger SR Ekot. Försvarsdepartementet avvisar påståendena.

Mejlet, som Ekot fått via FOI, bevisar att regeringen har varit informerad om att FOI tänkte låta ett bulvanföretag SSTI leda arbetet med vapenfabriken. Regeringen har hela tiden hävdat att man inte känt till kopplingen till bulvanföretaget.

Försvarsminister Karin Enström kunde inte förklara varför handlingen inte finns i regeringskansliets diarie.

-Jag utgår från att både mitt departement och övriga departement följer de regler som finns för hur handlingar diarieförs, sade hon till Ekot.

Konstitutionsutskottet (KU) granskar för närvarande hela Saudiaffären. Utskottet har begärt in alla relevanta handlingar från regeringskansliet, men mejlet har man inte fått.

-Nej, det har vi inte fått, och det är väldigt anmärkningsvärt och uppseendeväckande. Vi ska nu naturligtvis begära in det och en förklaring till varför vi inte fått det, säger KU:s ordförande Peter Eriksson till TT.

Om mejlet inte har diarieförts så är det ett lagbrott, enligt Peter Eriksson, och en granskningsfråga i sig.

-Det är ofta så att granskningar leder till att det blir olika punkter som vi dyker ned på, och det här är en sådan fråga, säger Peter Eriksson.

Försvarsdepartementet kommentar skriftligt uppgifterna på regeringens hemsida.

Enligt departementet bekräftar medieuppgifterna nu de uppgifter som tidigare lämnats, att regeringen först under våren 2010 fick kännedom om kopplingen mellan SSTI och FOI, som dåvarande försvarsminister Sten Tolgfors sagt.

Men i mejlet till tjänstemannen står det att FOI ska ha en konsultroll och att man fått regeringens tillstånd till detta.

När TT frågar departementet om hur det går ihop med att regeringen informerats först när FOI avbröt projektet, hänvisas man till KU:s granskning.

När det gäller frågan om att mejlet inte diarieförts uppger försvarsministerns pressekreterare att det handlar om en tjänsteman som inte följt gällande rutiner.

Försvarsminister Karin Enström vill inte kommentera.

Peter Rådberg, försvarspolitisk talesperson för Miljöpartiet, är upprörd över regeringens agerande.

-Regeringen har vetat om det här, det har vi sagt hela tiden och det är ganska uppenbart för alla att så är fallet, säger han till TT.

Han menar att huvudfrågan i och med dagens avslöjande från Ekot nu är vad statsminister Fredrik Reinfeldt visste om upplägget.

-Han har själv sagt att han inte visste om det. Nu kommer ju frågan direkt till honom själv. Han måste lägga alla korten på bordet.

Peter Rådberg tycker även att det är mycket allvarligt att handlingen försvunnit ur diariet.

-Att regeringskansliet inte diarieför eller tar bort den här typen av handlingar är oerhört allvarligt och gör att förtroendet för regeringen faller. Därför är det så viktigt att statsministern själv går ut och säger något i den här frågan. Det dags för Fredrik Reinfeldt att berätta. Svenska folket måste få veta vad som hänt och inte hänt.

Men Reinfeldt är sparsam med kommentarer kring Ekots senaste uppgifter.

-Jag känner inte till detaljerna. Det får andra rimligen svara för, säger Reinfeldt till journalister vid ett besök på Husbygårdsskolan i Stockholm.

På frågan om vad han själv kände till om upplägget svarar han:

-Det finns också möjlighet att förhöra mig inför konstitutionsutskottet, och vi brukar inte föregripa den granskningen.

Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin tycker att uppgifterna om mejlet är uppseendeväckande.

-Som jag ser det är det ett brott mot Sveriges grundlag. Extra oroande är att journalister när man begärt ut mejlet fått svaret att det inte existerar. Det är ju, om det stämmer, uppenbart att regeringen försökt sopa undan spåren efter något man finner besvärande, säger han till TT. -Fredrik Reinfeldt är nu skyldig att lägga alla korten på bordet redogöra för vad som har hänt. Han är skyldig att se till att man följer lagen. Det är självklart att KU frågar ut honom, säger Urban Ahlin.

Mest läst