Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

bodström.jpg

"Känns som om jag fattat rätt beslut"

Socialdemokraternas förre justitieminister Thomas Bodström lämnar riksdagen och stannar hos familjen i USA.

Enligt Aftonbladet lämnade Bodström sitt besked till partiledaren Mona Sahlin natten till fredagen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Bodström säger till tidningen att han skulle ångra sig resten av sitt liv om han inte gjorde det här för sina barn. Sahlin ska ha sagt att hon vill ha Bodström kvar i politiken men att han i första hand ska tänka på familjen.

Thomas Bodströms familj bor sedan sex veckor i Massachusetts i USA.

-Jag har pratat med min fru och jag tänker inte utsätta mina barn för att ge upp den här drömmen. Vi har planerat det här under så lång tid, säger han till Aftonbladet.

Thomas Bodström skriver på sin hemsida att det varit ett svårt beslut eftersom han ställde upp i valet och många röstade på honom och partiet. Han har pratat igenom situationen med Mona Sahlin, Ulrica Messing, Jens Orback, Mikael Damberg och andra vänner i partiet.

"De vill att jag ska fortsätta med politik men att jag också ska tänka på min familj. Jag har naturligtvis också pratat genom situationen med min fru och mina barn", skriver Bodström.

"Det känns som jag har fattat rätt beslut. Mina barn kommer alltmer in i livet här på skolan, idrotten och kompisar. Om jag plötsligt skulle rycka upp dem och avbryta deras år här i förtid skulle det få stora konsekvenser för dem. Det här har vi planerat under lång tid".

Yilmaz Kerimo från Södertälje kommer att ersätta Bodström i riksdagen, enligt Damberg.

Att Bodström nu lämnar riksdagen betyder inte att han slutar helt inom politiken. Han tänker fortsätta arbeta för att socialdemokraterna återvinner regeringsmakten.

I onsdags meddelade riksdagens talman att Thomas Bodström inte får ledigt från riksdagen. Bodström hade ansökt om föräldraledighet för perioden 4 oktober till 3 december. Redan efter valet - innan han fått besked om ledigheten skulle beviljas - reste han med familjen till USA.

Mest läst