Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Maria Sköld
Maria Sköld.

"Kända i inre krets men inte för allmänheten"

GP:s Maria Sköld om Centerns kandidater till partiledarposten.

Varför lanserar Centern tre kandidater till ny partiledare?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

För den första vill den minska risken för en smutsig kampanj, när det nu finns flera spekulanter på jobbet. För det andra är Centerns medlemmar vana att ha stort inflytande och de förväntar sig att kunna påverka. För det tredje har alla partier insett att det ser bra ut inför allmänheten att ha en så öppen process som möjligt. Socialdemokraternas hemlighetsmakeri i våras lockar ingen till efterföljd.

Vilka är de tre utpekade?

Alla tre är kända namn i Centerkretsar, men knappast för den breda allmänheten:

Annie Johansson är kanske den flest hört talas om, eftersom hon var motståndare till FRA-lagen. Hon har haft en rad tunga uppdrag i partiet, nu är hon ekonomisk talesperson i riksdagen, men somliga tycker att hon med sina 28 år är för ung att axla partiledaruppdraget.

Anna-Karin Hatt, 39 år, har som tjänsteman varit Maud Olofssons högra hand under en rad år, men är sedan i höstas it-minister. Närheten till Olofsson ses som en tillgång av somliga och som en belastning av andra.

Anders W Jonsson, 50 år, är mycket respekterade i partidistrikten, men har inte motkandidaternas bredd och rutin. Han har dock arbetat i regeringskansliet innan han i höstas blev riksdagsledamot.

Vad skiljer dem åt?

Ålder, rutin och framtoning. Men det är oklart vad som egentligen skiljer dem politiskt. Annie Johansson var viceordförande i CUF under ungdomsförbundets mest nyliberala period, men försöker nu tona ned bilden, som inte uppskattas av alla centerpartister. Anna-Karin Hatt försökte på presskonferensen markera distans till Maud Olofsson och plädera för ett annat centerparti. Och Anders W Jonsson talade om att partiet måste bli bredare, med fokus på nya frågor.

Vem har störst chans att vinna?

Annie Johansson har hittills mötts av störst entusiasm vid rundringningar till distrikten. Men det kan även vara så att hon väcker flest negativa känslor, bland dem som anser att hon är för ung eller för ”höger”. Anna-Karin Hatt kan då framstå som ett tryggare alternativ. Fast Anders W Jonsson har en chans om det blir en väldigt intensiv personstrid mellan de två eller om de får bestämma som vill att Centern mer ska tillbaka till vad partiet var före Maud Olofssons tid.

Mest läst