Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Kända brottslingar byter namn

  Clark Olofsson är bara en i raden av kända brottslingar som bytt namn - föga framgångsrikt. Trots namnbytet till Daniel Demuynck för 17 år sedan ropade löpsedlarna ut att det var Clark Olofsson som gripits i ett knarktillslag i lördags.

  Har du koll på vilka Sture Bergwall, Tony Byström och Nikita Joakim Fouganthine är? Alla tre är superkända kriminella som är klart mer kända under sina gamla namn Thomas Quick, Tony Olsson och Juha Valjakkala som numera heter Nikita Bergenström.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se


  Det handlar ofta om fåfänga försök att försvinna in i glömskan för de mest omskrivna brottslingarna.
  - Det är tämligen vanligt att de byter namn och inte särskilt konstigt. När man har ett namn som är väldigt känt för negativa saker är det så klart en fördel att byta. Men de som fortsätter att begå brott efter namnbytet får ganska snabbt det nya namnet avslöjat, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi på Stockholms universitet.

  Boom i namnbyten

  På Patent- och registreringsverket (PRV) översköljs man inte bara av rekordmånga Svenssons som vill byta namn. Många ansökningar om byten kommer från kriminella personer, som mc-gangstrar.
  - Visst ser man i skälen att folk hållit på med tvivelaktiga saker tidigare och nu vill ha ett nytt namn för att starta om. Ofta har personer med en hög profil som Clark Olofsson redan skyddade uppgifter via Skatteverket och då skyddas uppgifterna hos oss också. Men de kommer ju snabbt ut i medierna ändå, säger Mattias Binke, handläggare på PRV.

  Men kvällstidningar och tv-nyheter glömde snabbt serierånaren Clark Olofssons namnbyte 1991 till Daniel Demuynck - det namn som han tog då han ville börja ett nytt liv med sin belgiska fru efter ett fängelsestraff. När han åkte fast i en knarkhärva i Danmark några år senare blev han Clark Olofsson igen i medierna. Och i den nya knarkaffären är han Clark med hela svenska folket igen - med en referens till nya namnet.

  Olofssons nästan lika kända kollegor Lars Ferm och Eugén (Sandberg) Sydholt hade också svårt att skaka av sig sina gamla namn Lars-Inge Svartenbrandt och Stig Bergling, trots att de nya identiteterna snabbt kom ut i medierna.

  Arklöv mot strömmen

  Namnet är även en del av identiteten - vilket som helst duger inte. Malexandermördaren Jackie Arklöv är ett bevis på det när han gick mot strömmen och varumärkesskyddade sitt namn i april för att ingen annan skulle kunna använda det.
  - Vissa byten kan också vara politisk motiverade. Det handlar om nazistiska kriminella som tar namn som passar bättre med deras politiska budskap. Man kan tänka sig att folk vill markera saker med sitt namn, säger Jerzy Sarnecki.

  Romersk skald

  Ett exempel på det kan vara Wolfgang Alexander Zaugg som först blev John Stannerman och sedan John Ausonius - ett grandiost namn han tagit från en romersk skald. Vissa påstår även att det tagna namnet Thomas Quick härstammar från en amerikansk seriemördare.

  Jonas Engman, etnolog på Stockholms universitet, tycker att det är uppenbart att namnbytena också handlar om identitetsbygge.
  - Man vill helst inte döpa sig till Nils Svensson och gå upp i en anonym massa. I stället blir det ganska exotiska namn och det kopplar jag ihop med ett utanförskap. Och en del är mer narcissistiska än andra som den som döper sig efter en mördare. (TT)

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.