Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild: Niklas Elmrin Uppmärksammat rån. 2009 råkade en känd guldsmed i centrum ut för en spektakulär smash-and-grab-kupp. Nu åtalas en av rånarna för grova ekobrott för miljonsummor
Bild: Niklas Elmrin Uppmärksammat rån. 2009 råkade en känd guldsmed i centrum ut för en spektakulär smash-and-grab-kupp. Nu åtalas en av rånarna för grova ekobrott för miljonsummor

Juvelrånare åtalad för svartstädning

För åtta år sedan kördes en bil rakt genom entrén hos hovjuveleraren på Avenyn. En av gärningsmännen greps efter den spektakulära smash-and-grab-kuppen. På måndagen stod han inför rätta i ett helt annat sammanhang, svartstädning för mångmiljonbelopp.

En lördagsmorgon i april 2009 forcerades ytterdörren till guldsmedsbutiken Hovjuvelerare J Martin Johansson med hjälp av en stulen Ford Scorpio.

Två maskerade män rusade in, uppmanade en anställd att lägga sig ner på golvet och plockade därefter åt sig värdeföremål för 2,6 miljoner kronor.

Föraren i det väntande flyktfordonet sköt, mitt under pågående rån, pistolskott i luften för att skrämma bort nyfikna vittnen.

En då 18-årig yngling dömdes slutligen i hovrätten till två år och nio månaders fängelse för delaktighet i händelsen.
- Jag var ung och dum. Efter tiden på anstalt började jag jobba. Jag städade, säger mannen i förhören.

Nu har den unge mannen egna företag i branschen.
- Vi ser honom och hans pappa som huvudmännen i den här härvan, betonar kammaråklagare Anna Broman Olasdotter.

Tillsammans med kollegan Per-Olof Hermansson driver hon en process avseende grova bokföringsbrott, grova skattebrott, grova penningtvättsbrott och mängder av medhjälpsbrott.

Sammanlagt rör det sig om enskilda firmor och bolag som är kopplade till de två männen och deras närstående – och det handlar inte minst om oredovisade intäkter, osanna fakturor, obetald moms och uteblivna arbetsgivaravgifter på drygt 15 miljoner kronor.
Hela städverksamheten har, enligt åklagarna, skötts som någon typ av familjeangelägenhet.

Förutom pappan och den äldste sonen riktas även misstankar mot mamman, två döttrar, en yngre son, en gudfar och dessutom mot ytterligare två personer.

Dock har det funnits betydligt fler anställda. Tre utländska kvinnor är identifierade i utredningen. Enligt uträkning har de fått 60 kronor i timmen för sitt arbete.
- Upptäckten gjordes i samband med en revision. Städsektorn är ju generellt sett hårt utsatt när det gäller grov ekonomisk brottslighet, konstaterar Anna Broman Olasdotter.

Upplägget beskrivs som tämligen amatörmässigt.
Firmornas kontoutdrag har visat höga belopp som inte alls överensstämt med de förhållandevis låga summorna i skattedeklarationerna.
- Det har varit en hejdlös skillnad, som åklagaren uttrycker saken.

En grov uppskattning är, menar Skatteverket, att inkomsterna fördelats enligt principen "hälften vitt, hälften svart".

Bland kunderna märks ett antal etablerade storföretag, exempelvis Riksbyggen, Västtrafik och Balder (tidigare Bovista). Men deras inbetalningar eller agerande har utredarna inte haft något att anmärka på.

Genom att hålla jämförelsevis mycket låga priser har emellertid familjemedlemmarna satt korrekta konkurrensförhållanden ur spel.

Så gott som alla tilltalade har nekat till ekobrottsanklagelserna. Pappan uppger sig vara sjuk och vet överhuvudtaget inte varför han åtalats. Mannen säger undvikande:
- Sonen gör som han vill. Det går inte att styra honom.

Varför har det vid ett tillfället förts över 360 000 kronor till ditt privata konto?

- Jag vet inte. Vad ska jag göra med de pengarna? Jag har pension, det räcker för mig. Och om det fattas 5 000-6 000 kronor så lånar jag från kompisar. Det spelar ingen roll för mig, svarar den äldre mannen i förundersökningen.

Sonen framhärdar att hans föräldrar inte haft någonting med affärerna att skaffa, ej heller någon av de andra utpekade. I ett av de avslutande förhören tar den unge mannen själv på sig hela ansvaret.
Varför? undrar förhörsledaren.

- Jag märker att jag inte kommer undan. Människor som inte har med det hela att göra har dragits in. Pappa mår dåligt och har gått ner i vikt. Det är jag som lämnat in deklarationerna och begått brotten, ingen annan, hävdar sonen.

Vid fällande domar riskerar ett par av de misstänkta fleråriga fängelsestraff.

 

Fakta: Fyra granskade företag
• I företag A (enskild firma) misstänks pappan och sonen ha undanhållit staten 6,9 miljoner i inkomstskatter, moms och arbetsgivaravgifter.
• I företag B (kommanditbolag) misstänks pappan och sonen ha undanhållit staten 2,4 miljoner i inkomstskatter, moms och arbetsgivaravgifter.  
• I företag C (enskild firma) misstänks pappan och en dotter ha bokfört osanna fakturor på närmare 2,5 miljoner samt inte bokfört kontanta utbetalningar på 565 000 kronor.
• I företag D (handelsbolag) misstänks närstående till familjen, formellt underentreprenörer, ha gjort sig skyldiga till skatteundandragande på 2,7 miljoner.

Mest läst