Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

junilistan

Junilistan till riksdagsvalet

Junilistan ställer upp i riksdagsvalet nästa år. Ett tvärpolitiskt parti som vill bryta en förstelnad blockpolitik, enligt partiledaren Nils Lundgren.
- Allt pekar på att vi har stort stöd ute i landet, sade han när han i går avslöjade att man ska försöka komma in i riksdagen nästa höst.
Junilistan vill inte placera in sig på på höger-vänsterskalan. När man fick 14,5 procent vid valet till EU-parlamentet förra sommaren tog man ungefär lika många röster från höger som vänster, enligt Lundgren.
-Det är vår tro att det blir likadant i riksdagsvalet, sade han.

I ett års tid har diskussionen pågått inom Junilistan och stödet för att ställa upp i valet var massivt, enligt Nils Lundgren. Nu börjar ett nomineringsförfarande om vilka som ska stå på partiets listor.
Han kommer själv att ställa upp. Väljarna får avgöra om han ska fortsätta vara EU-parlamentariker eller ta plats i riksdagen, menar han. Insamlingar för att finansiera valarbetet ska också startas.
Något fullständigt program har Junilistan ännu inte. Det ska nu diskuteras fram med dem som är intresserade, enligt Lundgren, som också utlovar stor frihet för dem som står på partiets kommande riksdagslistor.

Några frågor har man dock enats om att driva:
* Den första är Ja till Europa - nej till EU-stat. En självklar punkt för Junilistan, menar partiledaren. Man är för EU, men emot att makt flyttas ut från Sverige, en linje man förfäktat under hela sin existens.
* Den andra parollen är Flytta makten ut i landet. Junilistan vill ha decentralisering av makten, beslutande folkomröstningar och färre riksdagsmän bland annat.
* Den tredje huvudpunkten är Ett folk i arbete. Partiet vill sänka skatten för låg- och medelinkomsttagare. Man vill underlätta småföretagandet och se över systemen för sjukskrivningar, förtidspensioner och rehabilitering. Bland de konkreta förslagen finns också ett Rot-avdrag för kvinnor där Rot står för rengöring, omsorg, tvätt.

Nils Lundgren verkar övertygad om att Junilistan ska klara fyraprocentsspärren och ta sig in i riksdagen. Tommy Möller, statsvetare vid Stockholms universitet, delar inte den åsikten.
- Jag tror det blir svårt för dem, om jag ska vara ärlig. Svårare än de själva tror, säger han.
Det är svårt att gå till val på EU-frågor. Det har inte fungerat i något val hittills så det blir absolut inte lätt att upprepa framgången från parlamentsvalet 2004.

Sina väljare kommer de sannolikt att hitta i det borgerliga lägret, tror Möller. För vänsterväljare finns ju redan två EU-kritiska partier, v och mp.
Listan utgör säkert ett hot för småpartierna på den borgerliga sidan. Även om det skulle bli små flöden av väljare över till Junilistan kan det få stora följder för dem som nu ligger strax över fyra procent, som kd.
Man ska också komma ihåg, menar Möller, att vid valet nästa år blir regeringsfrågan mycket central. Den borgerliga alliansen kommer att mobilisera och väljarna röstar kanske inte på en protestbetonad rörelse som Junilistan när regeringsmakten står på spel.
Mest läst