Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Bild: Bild: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Julkola med vanilj och havssalt

Recept

Cirka 50 kolor

Härlig smakbrytning mellan klassiskt och modernt.

250 g socker

170 g glykos (finns bl a på apotek)

80 smör

2 dl vispgrädde

1/2 vaniljstång eller 1 tsk äkta vaniljpulver

1/2 tsk havssalt

ca 1 dl havssalt att strö över

Smält ihop smör, grädde, havssalt och vanilj på svag värme i en liten kastrull. Koka samtidigt upp glykos och socker på hög värme i en tjockbottnad kastrull till ca 170 grader, färgen ska då vara ljust bärnstensfärgad.

Tag av kastrullen med det karamelliserade sockret från spisen och blanda försiktigt ner smör- och gräddblandningen. Ställ tillbaka kastrullen på plattan, sänk värmen, och låt koka upp igen. Rör om då och då så att det inte bränns vid i botten och tag av när kolan nått ca 123 grader. Om du är osäker, gör gärna kulprov. Tag ur vaniljstången.

Häll upp kolan i en form klädd med bakplåtspapper. Låt vila någon minut och strö sedan över havssaltet. Låt svalna 4-5 timmar i rumstemperatur, skär sedan i bitar och slå in i smörpapper. Förvara torrt och svalt.

Mest läst