Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Assange10

Julian Assange hålls kvar

Wikileaks-grundaren Julian Assange hålls kvar i brittiskt häkte fram till 14 december. Domstolen nekade borgen.

Efter att Julian Assange gripits av polis på tisdagsförmiddagen i London beslutade nu domstolen i Westminster att Wikileaksgrundaren ska hållas kvar.

Intresset i London inför förhandlingen var enormt. Ett massivt pressuppbåd befann sig i ingången till domstolen i Westminster inte långt ifrån Houses of parliament i London, rapporterade TT:s reporter på plats.

Flera journalister tvingades vända i dörren eftersom de inte fick några presspass till den fullsatta salen. Det är också helt fullt på åskådarläktaren.

Strax innan förhandlingen inleddes fördes en grupp personer in i rättssalen, rapporterar TT:s medarbetare på plats utanför domstolsbyggnaden. Dessa personer uppges ha sagt sig vara villiga att betala en eventuell borgen för Julian Assange. Bland dessa personer fanns den omstridde australiske journalisten John Pilger och den brittiska mediepersonligheten Jemina Goldsmith. Deras försök misslyckades sedan eftersom domstolen nekade Assange borgen.

Kommer kämpa emot utlämning

Assange inställde sig på en polisstation i London vid klockan 10.30 svensk tid.

Assanges advokater sade tidigare i dag att han kommer kämpa emot att utlämnas till Sverige. Väl i Sverige oroas de över att Assange kan komma att skickas vidare till USA.

– Jag tror att han kommer att få en rättvis utfrågning i Storbritannien men att hans möjligheter till en rättvis rättegång om han skulle bli utlämnad till USA, vilket är ett verkligt hot, är nästan obefintliga, sade en av Assanges Londonbaserade advokater Jennifer Robinson till australiska ABC.

Utlämningen kan ta tid

Assanges svenske advokat Björn Hurtig säger att hans klient sannolikt kommer att bli utlämnad hit eftersom man i andra länder som har avtal med Sverige brukar följa domstolsbeslutet här.

– Men han kommer nu närmast att bestrida utlämning och jag vet inte hur lång tid processen tar i England, som ju har ett annat system för överklagande till exempel. Jag har varit med om att det kan ta upp till en månad, säger Hurtig till TT.

När Assange väl kommer till Sverige kommer han omedelbart att ställas inför en häktningsdomare som ska pröva frågan om han ska vara häktad en gång till.

– Åklagaren har begärt honom häktad för att hon vill förhöra honom. När ett förhör har skett tror jag att han kommer att släppas, eftersom det vore oproportionerligt att hålla honom fortsatt häktad. Dessutom tror jag att misstankarna mot honom kommer att släppas eftersom han inte begått något brott, säger Hurtig.

Assange har tidigare uttryckt oro för att bli utlämnad från Sverige till andra länder. Samtidigt påstår hans brittiske advokat att jakten på Assange har politiska motiv.

- Det finns en möjlighet att det stora landet i väst tycker att det här är ett gyllene tillfälle att sätta klorna i honom, sade hans svenske advokat Björn Hurtig till SVT:s Rapport.

Påverkar inte Wikileaks

Gripandet av Assange påverkar inte Wikileaks planer för publiceringen av fler hemliga dokument, uppger en talesman för organisationen till Reuters.

– Wikileaks fungerar som vanligt. Vi fortsätter på samma spår som tidigare, säger islänningen Kristinn Hrafnsson.

Han uppger att verksamheten styrs från London och andra platser.

Mest läst