Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

sy885df1.jpg

Juholt informerades redan i somras

S-ledaren Håkan Juholt har under flera år fått ersättning för övernattningsboende i Stockholm han inte haft rätt till - totalt drygt 160 000 kronor.

-Jag har inte haft koll på reglerna, säger han.

Men Juholt informerades redan i somras, enligt riksdagsförvaltningen.

-Jag har inte haft koll på de regler som finns och det är jag ledsen för, säger Håkan Juholt inför ett stort pressuppbåd på Socialdemokraternas partikansli.

Riksdagsledamöter får ersättning för övernattningsboende i Stockholm. Om bostaden delas står riksdagen för halva hyran. Juholt är skriven i Oskarshamn men har fått full ersättning för en fyrarummare i södra Stockholm - trots att han delar den med sin sambo.

-Det föresvävade inte mig att jag kunde ha gjort fel, säger Juholt.

Enligt tidningen Riksdag & Departement så har riksdagsförvaltningen räknat ut att Håkan Juholt fått 320 532 kronor för sitt boende sedan februari 2007. Därmed skulle Juholt betala tillbaka drygt 160 000 kronor för den del av hyran sambon borde stått för.

Enligt Juholt har han inte undanhållit några uppgifter eller försökt dölja något.

-Det som faller tillbaka till mig är att jag inte kände till den regeln.

Men riksdagsförvaltningens enhetschef Marianne Bjernbäck uppger att hon redan i slutet av juli eller början av augusti tog kontakt med en av Juholts assistenter för att fråga om det fortfarande var så att han skulle få ersättning för hela hyran.

Riksdagsförvaltningen hade reagerat på uppgifter i medierna om att Juholt hade en sambo och ville försäkra sig om att s-ledaren fick rätt ersättning. Samtalet var mest tänkt som en "service" till Juholt med tanke på att Juholt i sin nya roll som s-ledare är så påpassad i medierna, enligt Bjernbäck.

Trots det lämnade Juholt in en begäran om ersättning på samma sätt som tidigare den 13 september. Ledamöterna behöver bara begära ersättning en gång, men om förutsättningarna förändras, till exempel om hyran höjs, så måste de lämna en ny blankett om ersättning för övernattningsbostad. På den blanketten står inte uttryckligen att ersättningen halveras om hyran delas med någon annan.

-Det är en självklarhet att vi inte betalar ersättning för andra än ledamöter, säger Bjernbäck.

När den förra S-ledaren Mona Sahlin på 1990-talet slarvade med kontokort och sin egen ekonomi tog hon en time-out och missade möjligheten att då bli partiledare. Men kvinnliga politiker bedöms hårdare än manliga, anser statsvetaren Jenny Madestam.

-Ja, kvinnor och män mäts med olika måttstockar. Helt klart. Jag har inte följt med i turerna kring Juholt. Om han medvetet försökt fuska till sig pengar är detta självklart ett problem. Svenskar ogillar när makthavare skor sig. Förtroendet kan således än en gång komma i gungning för Håkan Juholt, säger Madestam till TT.

Mest läst