Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Juholt föreslås bli ny S-ledare

Håkan Juholt förslås bli ny partiledare för Socialdemokraterna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Som partisekreterare föreslås Carin Jämtin.

Det meddelar valberedningens ordförande Berit Andnor vid en presskonferens.

-Det är en person väl svarar till de krav vi lagt fram, säger Berit Andnor.

Valet innebär en seger för förnyelseprocessen inom Socialdemokraterna, enligt Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap och socialdemokrat.

-Det är i så fall en seger för dem som strävat för förnyelse inom partiet och för dem som blockerat Damberg. Juholt är inte en del av det gamla ledarskapet, och har därmed en mindre tung ryggsäck att bära. Jag tycker att det är modigt av valberedningen eftersom han inte varit minister och är lite av ett oprövat kort, säger Ulf Bjereld.

Enligt Bjereld är Juholt "svagt vänster", har en stark personlighet, är en mycket bra kommunikatör och håller entusiasmerande tal.

Håkan Juholts namn lanserades sedan Tomas Eneroth tackat nej. Stödet för Juholt ökade också sedan Leif Pagrotsky sagt att han av privata skäl inte står till förfogande.

-Man kan väl nästan betrakta honom som en joker, givet att han inte alls varit ett självklart namn. Men han är lite annorlunda mot den socialdemokratiska partikulturen. Han är lite modig, vågar sticka ut och är ganska frispråkig, säger Jenny Madestam, statsvetare på Stockholms universitet.

Juholt var det förste tunga politiker som efter katastrofvalet 2010 gick ut och stödde SSU-ordförande Jytte Gutelands krav på att alla skulle ställa sina platser till förfogande. Juholts ord vägde tungt eftersom han sitter i partistyrelsen. Sedan anslöt sig flera. Juholt anses därför ha spelat en avgörande roll för Mona Sahlins beslut att avgå.

Håkan Juholt har främst gjort sig känd som försvarspolitiker. I flera år ledde han försvarsberedningen, har också varit sakkunnig på försvarsdepartementet, och är i dag ordförande i försvarsutskottet.

Han har även ett förflutet som fotograf och journalist på Östra Småland. I en nyutkommen bok går han ut hårt mot partiets valrörelse.

"Det var ingen rörelseriktning i valet 2010, det var som en popcorngryta där det ena efter det andra poppade upp", säger han i boken Arbetarrörelsens kris - mellan reformism och marknadsliberalism, av frilansskribenten Ingemar E.L. Göransson.

Carin Jämtin är vice ordförande i Socialdemokraterna i Stockholms stad. Hon är sedan oktober 2006 oppositionsborgarråd i Stockholms stad och vice ordförande i kommunstyrelsen.

Mellan 2003 och 2006 var hon biståndsminister.

Socialdemokraternas valberedning kommer att hålla en pressträff i dag på partihögkvarteret på Sveavägen 68 i Stockholm. Pressträffen hålls klockan 13, enligt ett pressmeddelande.