Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Anneli Hulthén, som sitter i verkställande utskottet, kramar om Håkan Juholt.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Juholt en belastning

Håkan Juholt är i dagsläget mer en belastning för Socialdemokraterna än en tillgång. Det anser även de socialdemokratiska väljarna – och stödet har försämrats den senaste månaden, visar en ny GP/Sifo-mätning.

Bland S-väljarna är det i nuläget 44 procent som tycker att partiledaren mest är en belastning för partiet. Endast 25 procent anser att han mest är en tillgång.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

När samma fråga ställdes i mitten av oktober – samtidigt som förundersökningen om Håkan Juholts hyresersättning pågick och precis innan verkställande utskottet gav honom fortsatt förtroende – var S-väljarna mindre kritiska. Då tyckte 35 procent att han mest var en belastning och 39 procent att han var en tillgång.

Lyckas inte bryta trenden

Sedan dess har alla förundersökningar mot Håkan Juholt lagts ned och själv har han varit på ett stort antal "förlåtelse"-resor runt om i landet för att försöka öka sitt förtroende bland partiets aktiva och sympatisörer. Så sent som i onsdags var han i Östersund och nästa vecka väntar Västernorrland, Sörmland och Västmanland.

Trots positiva rapporter från dessa möten och inte minst det i Göteborg i oktober har han inte lyckas bryta det sviktande förtroendet.

I stället anser allt fler väljare att Håkan Juholt borde avgå. Det tycker 48 procent av alla väljare, 49 procent av LO-medlemmarna och 37 procent av de väljare som skulle rösta på Socialdemokraterna om det var val i dag.

Även kring avgångskravet är det särskilt S-väljarna som sedan förra mätningen 10-13 oktober nu tycker det är dags för Håkan Juholt att gå. 28 procent har vuxit till 37 procent.

"Bekymmersamma siffror"

Statsvetaren Sören Holmberg kommenterar det minskade förtroendet bland de socialdemokratiska sympatisörerna.

- Det är mycket bekymmersamma siffror särskilt med tanke på att Håkan Juholt försökt mota Olle i grind med sin turné.

Han konstaterar också att siffrorna i väljaropinionen gått ned.

- Den bakgrund man ska se det här mot är valen 2006 och 2010 med stora förlustval då Socialdemokraterna leddes av två partiledare, Göran Persson och Mona Sahlin, med väldigt svaga popularitetssiffror i våra vallokalundersökningar. Som huvudmotståndare har man också haft en unikt uppskattad och förtroendeingivande partiledare i form av Fredrik Reinfeldt. Om man går in i valrörelsen 2014 med detta bagage kan det innebära en rejäl uppförsbacke. Men det är två och halvt år kvar och det ska man inte glömma.

Stukat

Jenny Madestam, statsvetare vid Stockholms universitet, påminner om att det kan gå fort i politiken, att de trogna väljarna kan återvända, men säger också:

- Förtroendet är rejält stukat och risken finns att det här sätter sig. Risken ökar för varje dag som nånting nytt händer eller det är skriverier, då kan det göda på det här att Juholt kanske inte riktigt är rätt man på rätt plats.

I sin avhandling undersökte Jenny Madestam partiledaridealet inom S och konstaterar att Håkan Juholt som person ligger väl i linje med idealet om en "kompispappa" eller "kompismamma".

- Han har pondus, är en färgstark person som man vill lyssna till och samtidigt är en ett slags jämlike som lyfter fram vanligheten.

Det ifrågasättande som nu sker öppet inom S är något nytt.

- Historiskt har man alltid slutit upp bakom sin ledare och Socialdemokraterna är nog det mest ledarlojala partiet, man ifrågasätter inte en partiledare – och där har en förändring skett, konstaterar Jenny Madestam.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.