Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Juholt: Alla har rätt till mobil

Alla i Sverige ska ha tillgång till samtliga teleoperatörers mobilnät, även de som bor långt ut i glesbygden, kräver socialdemokraternas ledare Håkan Juholt.

Nya regleringar med sanktioner som vite, skadestånd och indragna tillstånd krävs, säger han i en intervju i Dagens Nyheter.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

100-procentig täckning skulle bli oerhört dyr.

– Det kan inte vara så att man har rätt att välja bort medborgare för att det är för dyrt, säger Juholt.

Också apoteks, el- och järnvägsmarknaderna måste regleras, säger han.

Håkan Juholts utspel är orealistiskt, enligt statliga Post- och telestyrelsen (PTS). Sverige ligger redan i Europatoppen när det gäller mobilnätens täckning och att även nå de sista procenten låter sig knappast göras, påpekar Olof Bjurö på PTS.

– Vi ställde väldigt höga krav på täckning när 3 G-näten byggdes. Vi har också väldigt höga krav på yttäckning i 450- eller NMT-nätet. Operatören Net 1 ska där täcka minst 80 procent av ytan i varje län.

– Ska man bygga master så att alla får tillgång till mobilnäten blir det oerhört dyrt. Dessutom måste man då bygga master där vi inte får bygga, till exempel i naturskyddade områden. Man måste också bygga vägar fram till masterna. Det kommer helt enkelt inte att gå, säger Olof Bjurö.

– Det finns också satellittelefoni och det kommer allt mer i framtiden. Det är än så länge dyrare och inte ens med satellittelefoni kommer man att nå över allt.

Enligt Erik Hörnfeldt, informationschef på operatören 3, är det fel att påstå att den svenska telemarknaden är avreglerad.

– Den är avmonopoliserad, men vi står under väldigt sträng tillsyn från PTS som ställer höga krav vad gäller täckning och vilka tjänster som ska erbjudas.

Han delar PTS uppfattning att Juholts utspel inte är realistiskt.

– Det finns en god intention i det, men också många feltänk.

Enligt Hörnfeldt finns det däremot gott om utrymme om politikerna vill hjälpa teleoperatörerna att fortsätta bygga ut näten. Ett exempel är att det ofta är svårt att få byggnadslov för masterna. Ett annat är att staten i de senaste frekvensauktionerna valt att dra in så mycket pengar som möjligt, i stället för att koppla frekvenstillstånden till krav på täckning som man gjorde när 3 G-näten började byggas.

– Det är ju inte så att vi struntar i kunder, vi älskar dem och vill ha så många som möjligt. Om någon politiker, oavsett partitillhörighet, tar initiativ till att vi enklare och snabbare ska kunna bygga nät så välkomnar vi det, säger Erik Hörnfeldt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.