Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Judar sänder egen båt till Gaza

  En grupp tyska judar förbereder en egen båt med humanitärt bistånd som ska gå till Gazaremsan. Gruppen har samlat in saker främst till barnen i Gaza: skolmaterial, leksaker, kläder och musikinstrument.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  -Vi har ingen passagerarlista än, men vi har många förfrågningar från hela världen, sade Edith Lutz som förbereder expeditionen för den tyska avdelningen av Europeiska judar för en rättvis fred.

  Båten ska avgå i slutet av juli.

  Gruppen för en dialog med de israeliska myndigheterna om att få tillåtelse att gå in till Gaza. Många israeler har hört av sig och stöttat projektet, och en del israeler vill åka med på resan.

  -Vi ska försöka övertyga Israel om att vårt skepp är ofarligt. Om Israel blockerar vägen ska vi vända om, men vi kommer att försöka igen, sade Edith Lutz.

  Israel sade på torsdagen att blockaden mot Gaza inte ska upphävas förrän Röda Korset får lov att besöka den israeliske soldat, Gilad Shalit, som sitter fången någonstans på Gazaremsan sedan år 2006. Tyskland har i många år förhandlat för att Shalit ska släppas fri.

  Israel utsätts nu i sin tur också för blockader. De norska transport- och hamnarbetarnas fackföreningar har enats om en blockad mot israeliska fartyg, rapporterar den norska nyhetsbyrån NTB. Blockaden riktar sig mot alla fartyg som kommer från eller ska till Israel. Facket uppmanar också till bojkott av israeliska varor.