Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
OS-ljubel

Jublet - Sverige är klart för OS

Sveriges handbollsdamer är så gott som klara för OS i Rio de Janeiro.Efter kvalsegern mot Polen, 30–24, är allt som krävs att Ryssland besegrar Mexiko senare i dag.

Det var på förhand ingen enkel uppgift som Sverige ställdes inför i den slitna och illa åtgångna kvalstaden Astrachan, som rankas som Rysslands näst fattigaste stad med över 500 000 invånare.

Så väl Polen (4:a) som Ryssland (5:a) placerade sig högre än Sverige (9:a) på VM i december och bara två av lagen – Mexiko är för svagt för att blanda sig i striden – får åka till OS.

Nu står det i praktiken klart att de två lagen blir Sverige och Ryssland, förutsatt att inte Mexiko står för tidernas superskräll och besegrar Ryssland senare i eftermiddag. Det ryska laget är storfavorit i matchen mot Mexiko som Sverige besegrade med 41–20.

Det blev en fysisk och intensiv kamp mellan Sverige och Polen.

Bra försvarsspel

Isabelle Gulldén briljerade i den första halvleken, med fem mål framåt. Ställningen i paus var 16–12 till Sverige.

Genom hela matchen var det defensiven som gjorde att Sverige hela tiden låg ett par steg före polskorna. Sverige jobbade stenhårt och självuppoffrande, och tog mycket stryk. Samtidigt visade Johanna Bundsen riktigt hög klass i målet och klev fram med flera viktiga räddningar när polskorna kämpade och slet för att komma i kapp.

Med fyra minuter kvar kom dessutom Filippa Idéhn in och räddade en straff.

Och Sverige lyckades hålla undan.

Thomsen stannar?

Det innebär – om den mexikanska jätteskrällen inte blir verklighet – att Sverige lyckats resa sig efter VM-slutspelet i Danmark i december, som blev något av ett misslyckande för svensk del med storförlust mot Danmark i åttondelsfinalen.

En månad senare valde förbundet att avsluta kontraktet med Thomas Sivertsson och plockade i stället in Helle Thomsen. Danskan delade förbundskaptensskapet med Sivertsson under 2014 och var med och ledde Sverige till ett EM-brons, men hoppades sedan av jobbet och hänvisade till samarbetssvårigheter.

Frågan är dock vem som leder Sverige i OS. Kontraktet med Thomsen, som till vardags tränar klubblaget Midtjylland, gäller i nuläget bara över just OS-kvalet.

Trots att kvalet i praktiken är avgjort möter Sverige Ryssland på söndagseftermiddagen.

Mest läst