Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

835513.jpg
Mursis anhängare firar segern i Kairo på söndag kväll.

Jubel över Mursis seger

Muhammad Mursi blir Egyptens första folkvalda ledare. "Jag är alla egyptiers president", sade han i ett tal på söndag kväll

Sedan det i dag stod klart att islamisten Muhammad Mursi vann presidentvalet i Egypten strömmar reaktionerna på valresultatet in.

De flesta reaktionerna kommer från resten av arabvärlden, men också från USA och Storbritannien och, via Twitter, från svenske utrikesministern Carl Bildt:

"Gratulationer till Muhammad Mursi som blivit vald till Egyptens president. Han måste nu bli alla egyptiers president."

Vita huset konstaterar att presidentvalet är en "milstolpe" på Egyptens väg mot att bli en demokrati, uppger Reuters. Den brittiske utrikesministern William Hague gratulerade Muhammad Mursi till den "historiska" segern i det egyptiska valet och uppmanade honom att respektera medborgarnas rättigheter.

I Gaza firade människor Mursis seger, och Hamas ledare Mahmud Zaha kallade segern för "ett historiskt ögonblick och en ny era i Egyptens historia".

Förenade Arabemiraten, Irak, Kuwait och det palestinska styret har också gratulerat Mursi till segern och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu meddelar att landet respekterar den demokratiska processen och valresultatet i Egypten.

Irans utrikesdepartement gratulerar Mursi till segern, och kallar den för sista fasen i Egyptens "islamska uppvaknande".

Valet stod mellan Muhammad Murs och förre premiärministern Ahmed Shafiq. Mursi fick 51,73 procent av rösterna.

Valdeltagandet i den andra omgången i presidentvalet i Egypten var omkring 51 procent.

Enligt valkommissionen fick den andre presidentkandidaten, Ahmed Shafiq, 12 347 380 röster eller omkring 48,2 procent av rösterna, medan valvinnaren Muhammad Mursi fick 13 230 131 röster, skriver AFP.

Tusentals Mursisupportrar firade segern på Tahrirtorget i Kairo.

Egyptens militära ledning och fältmarskalken Hussein Tantawi gratulerade Muhammad Mursi till valsegern.

Bildt ser risker

Utrikesminister Carl Bildt, i Irak för samtal om utvecklingen i regionen, ser "betydande risker" i samband med det utdragna beskedet om vem som blir Egyptens näste president.

– Jag ser betydande risker. Hade man gjort som man normalt gör när man har ett val och tillkännagett valresultatet relativt snabbt, åtminstone preliminärt räknat, så tror jag att det varit lättare att få trovärdighet för valresultatet. Nu finns det en inte oväsentlig risk att antingen den ena eller andra sidan, nästan oavsett, kommer misstänka att detta manipulerats, sade Bildt vid en telefonkonferens med svenska journalister sent i lördags.

– Vi hade hoppats att det här valet och omständigheterna kring det skulle ha varit den avgörande punkten i den demokratiska övergångsprocessen i Egypten. Nu ser det inte ut så, sade Bildt.

"Ungefär som Hägglund"

Jan Hjärpe, professor emeritus i islamologi, är inte förvånad över valresultatet.

– Muhammad Mursi representerar inte den gamla regimen.

TT: I vilken riktning styr Egypten nu?

– Jag tror att Mursi är rätt uppbunden av det faktiska opinionsläget som faktiskt råder. Den revolution som ägde rum var mycket av en ungdomsrevolt. Men rösträtt har även de äldre och det är det som återspeglas i resultatet här.

Egypten är ett land med en mycket ung befolkning och Jan Hjärpe tror på en demokratisk utveckling av demografiska skäl. Han säger Mursi säkert inser att den yngre generationen, även inom Muslimska brödraskapet, menar allvar med krav på demokrati och mänskliga rättigheter.

– Jag ser det ungefär som om Göran Hägglund (Kristdemokraternas partiledare) hade blivit statsminister i Sverige, säger Jan Hjärpe.

TT: Ser du Mursis seger som en tillbakagång för kvinnornas ställning i Egypten?

– Inte en verklig tillbakagång, för det finns feminism också bland kvinnorna i Muslimska brödraskapet. Men det kan bli så att utvecklingen stannar upp och inte motsvarar den yngre generations krav, speciellt flickorna och särskilt de välutbildade.

Frågan är hur den åldrade militärledningen reagerar på valresultatet. Jan Hjärpe spekulerar i att en militär som inte vill släppa ifrån sig makt kommer att inverka negativt på arbetet med konstitutionen.

– Fast också det är ett övergående problem.

För Mursi blir det viktigaste att ta itu med de ekonomiska frågorna, de som snarare än ideologiska åsiktsskillnader ledde till revolten, som arbetslösheten och de stora orättvisorna, säger Jan Hjärpe och påpekar att turistindustrin är ett fundament för landets ekonomi.

Omvärldens reaktioner då?

Hjärpe anser att grannländerna har fullt upp med egna problem och han spår ingen större påverkan efter brödraskapets framgång.

– Sedan har vi Israels relationer till Egypten. Jag tror inte på någon akut kris utan bara en låsning.

I stormaktsperspektivet konstaterar Jan Hjärpe bara att USA säkert fortsätter att värna sina goda relationer med Kairo.

Tvärtemot vad revolten stod för

Per Jönsson, redaktör på Utrikespolitiska Institutet, ser Mursis seger som ett bittert bokslut för den arabiska våren i landet.

– Det här är tvärtemot vad demonstranterna, revolutionärerna, ville för ett år sedan, säger Jönsson till TT.

– Det är helt andra krafter som har vunnit på revolten i Egypten. Den ena är det Muslimska brödraskapet, som redan i parlamentsvalet visade sig vara den mest organiserade politiska kraften i Egypten. Den andra är den egyptiska militären, som konsoliderat sin bestämmande roll i egyptisk politik.

– De liberala progressiva krafter som demonstrerade förra året, och som vi i västvärlden höll på, var förfärligt splittrade och oorganiserade, säger Jönsson som menar att de sociala medierna hjälpte rörelsen till en början, men att man i valen förlorat på bristande politisk organisationsförmåga.

– Gradvis kommer de (brödraskapet) att föra Egypten mot ett konservativt håll på det sociala planet. En frihet mindre för kvinnorna varje år, säger Jönsson.

Han tror inte att segern betyder särskilt mycket regionalt.

– Egyptens ledande roll har försvunnit. De har ingen påtagligt inflytande över arabisk politik. Men en viktig förändring är att USA förlorat sin viktigaste allierade i arabvärlden.

835415.jpg

* Muslimska brödraskapet bildades 1928 och är både den äldsta och största islamistorganisationen i Egypten. I Egypten förbjöds organisationen 1954 men tilläts delvis, samtidigt som många bröder fängslades.

* Till parlamentsvalet i november i fjol bildade brödraskapet Frihets- och rättvisepartiet (FJP). Parlamentsvalet gav ett islamist-dominerat parlament. Men en domstol slog tidigare i juni fast att valet strider mot konstitutionen och att parlamentet skulle upplösas.

* Muslimska Brödraskapet beslutade först att inte ställa upp med en presidentkandidat i presidentvalet. En anledning uppgavs vara att det inte ville dominera landets politik, men kandiderade sedan ändå med ingenjören Khairat el-Shater. Han diskvalificerades och Mohammad Mursi togs in som ersättare. (TT)

Mest läst