Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
Även om vegetarianer har lägre järndepåer än blandkostare så ligger de inom normalintervallet. De har inte mer blodbrist och de riskerar inte proteinbrist, skriver David Stenholtz.

Ju mer grönt desto bättre

Att känna oro inför den snabbt växande skara som helt väljer bort kött och andra animalier är något för kött- och mjölkindustrin, inte för någon med kunskap om nutrition, skriver läkaren David Stenholtz.

Replik

Vegetarisk kost, 23/1

Ingrid Larsson och Lena Hulthén förordar en grönare kost i enlighet med evidensbaserade kostråd men oroar sig samtidigt över att allt fler blir vegetarianer och veganer. Med dessa rader hoppas jag stilla författarnas oro.

IL och LH skriver att vegetarianer har högre förekomst av järnbrist och att de riskerar proteinbrist. Den största litterära genomgång på detta område är gjort av Academy of Nutrition and Dietetics. Deras slutsats är att även om vegetarianer har lägre järndepåer än blandkostare så ligger de inom normalintervallet. De har inte mer blodbrist och de riskerar inte proteinbrist (J Am Diet Assoc. 2009 Jul;109(7):1266-82).

Vidare tolkas Livsmedelsverkets rekommendation att äta högst 500 gram kött och chark i veckan som en magisk gräns under vilken köttkonsumtion inte kan orsaka ohälsa. Världscancerfonden rekommenderar max 300 gram kött i veckan och 0 gram chark på befolkningsnivå och de avråder vegetarianer och veganer från att återinföra kött i kosten. Cancer Research UK understryker att det för cancer inte finns någon gräns där kött inte orsakar cancer, utan ju mindre desto bättre.

Lätt att planera vegetarisk kost

Allt fler forskare och läkare lyfter en helt växtbaserad kost för hälsa. Som exempel kan anges den amerikanska föreningen PCRM med 11 000 läkare som medlemmar. USA:s största vårdföretag, Kaiser Permanente, uppmanar sina vårdgivare att rekommendera en helt växtbaserad kost till alla sina patienter (Perm J. 2013 Spring; 17(2): 61–66). Ordföranden för American College of Cardiology är själv vegan och uppmanar alla sina patienter en kost helt från växtriket.

Detta beror på att veganer och vegetarianer uppvisar minskad risk för många sjukdomar och kliniska studier där en helt växtbaserad kost uppmuntras uppvisar överlägsna resultat i att vända sjukdomsförlopp och symtomlindra. Kostregistreringstudier som jämför veganer, vegetarianer och blandkostare visar att veganer har det mest hälsosamma kostintaget, värderat efter vedertagna index för hälsosamt ätande.

Att planera en näringsriktig vegetabilisk kost är inte svårt och information finns på www.slv.se. Att känna oro inför den snabbt växande skara som helt väljer bort kött och andra animalier är något för kött- och mjölkindustrin, inte för någon med kunskap om nutrition.

David Stenholtz

överläkare Onkologi

ordförande Läkare för framtiden

Bild - 2
David Stenholtz, överläkare onkologi, ordförande Läkare för framtiden
Mest läst