Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Josefsson minns vännen Hannes Råstam

  Journalisten Hannes Råstam har avlidit, 56 år gammal. Han var mest känd för sina många undersökande reportage i SVT, främst i "Uppdrag granskning".

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  -Han var besatt av grävande journalistik, säger vännen och kollegan Janne Josefsson.

  Den prisbelönte journalisten Hannes Råstam fick i våras beskedet att han drabbats av cancer i levern och bukspottskörteln. Natten mot torsdagen avled han. I en intervju med Filter i höstas berättade Hannes Råstam om sjukdomsbeskedet.

  -Jag släppte allt, direkt! Bort med det från skrivbordet. Jag accepterade direkt att från och med det ögonblicket gällde en total ovisshet om framtiden.

  Detaljer

  Janne Josefsson på "Uppdrag granskning" var kollega i många år med Hannes Råstam. De träffades i mitten av 1990-talet när Josefsson föreläste på Skurups folkhögskola där Råstam studerade.

  -Han kom fram och frågade om han inte fick göra ett reportage för "Striptease". Lärarna kom sedan till mig och varnade för Hannes. De sade: "han kommer aldrig tillbaka när vi skickar ut honom för han fastnar alltid i någon detalj". Vi kan konstatera att de hade helt fel i bedömningen av Hannes kapacitet, säger Janne Josefsson till TT Spektra.

  25 böcker

  Just Hannes Råstams omsorg för detaljer, vilja att förstå samband och enträgna research var också hans styrka, enligt flera av hans kollegor. Janne Josefsson berättar om hur Hannes Råstam lusläste 25 läkarböcker för att kunna punktera obduktionsrapporten i det mycket uppmärksammade fallet om Osmo Vallos död. Reportaget gav Josefsson och Råstam Stora journalistpriset 1998.

  Men det fanns också slitningar mellan kollegorna. Under 2000-talet jobbade de sida vid sida på "Uppdrag granskning".

  -Ibland skrek han "din jävla skandaljournalist" till mig och jag svarade "du är inte ens journalist, du är forskare". Men vi försonades alltid och det är jag glad för nu. Sista gången vi sågs sade jag att jag älskade honom.

  Mot slutet var Råstam märkt av sjukdomen och rullstolsburen, men han var fortfarande "en estet, en mycket sofistikerad person", enligt Janne Josefsson.

  -För att försätta berg i det här jobbet krävs det att man är besatt och det var Hannes givetvis. Han var besatt av grävande journalistik.

  Thomas Quick

  Hannes Råstam gjorde också flera reportage som avslöjade att Thomas Quick dömts på felaktiga grunder. Han arbetade på boken "Fallet Thomas Quick - att skapa en seriemördare".

  Mattias Göransson, chefredaktör på magasinet Filter, har samlat ihop Hannes Råstams anteckningar om hur det omfattande materialet på nästan 50 000 sidor ska redigeras. De blev vänner efter att Mattias Göransson hade intervjuat Hannes Råstam i Filter.

  -Boken kommer att slutföras, men hur, när och av vem är ännu oklart. Jag har sett till att dokumentera vad som återstår av arbetet, säger han.