Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Jordskredssegrar för Trump och Sanders

Det blev som väntat jordskredssegrar för Donald Trump och Bernie Sanders. Överraskningen i primärvalet i New Hampshire kom på den republikanska sidan. Där gick John Kasich in på andra plats. Ted Cruz, Jeb Bush och Marco Rubio gjorde ett nästan jämt lopp.

Donald Trump vevade vilt när han höll sitt segertal med 34 procent av väljarstödet i ryggen. Han sade att han är den bäste som Gud skapat när det gäller att ordna jobb. Han hävdade att USA inte vinner någonting numera men upprepade, som han brukar, att han skall göra USA stort igen.
- Ni kommer att bli så lyckliga, lovade han de av sina jublande anhängare som lyckats komma in i lokalen. Hundratals väntade utanför.


Läs också: Så går valprocessen i USA till och se grafiken över valresultaten


Kasich talade eftertänksamt och känsloladdat och det gick inte att ta miste på hans glädje över att ha fått 16 procent av rösterna. Visserligen bara knappt hälften mot Trumps 34 men ett betydligt bättre resultat än vad som förväntats för bara en vecka sedan.

Ted Cruz försökte hålla uppe vinnarskenet från Iowa trots att han bara fick 12 procent. Cruz hade hoppats att göra ett bättre val men tvingades medge att vinden vände när han kom till New Hampshire.

Med elva procent hamnade Jeb Bush på fjärde plats. Men i hans fall betyder det en pånyttfödelse för en skakig kampanj som han hade kunnat tvingas avsluta om han hamnat under tioprocentstrecket.

Marco Rubio kunde inte dölja sin besvikelse när han tvingades medge att han också fått elva procent. Han lämnade Iowa med budskapet att han med sin tredjeplats - precis efter Cruz och Trump - var den verklige vinnaren. Men i New Hampshire kraschlandade hans kampanj sedan Chris Christie attackerat honom i den avslutande debatten och anklagat honom för att vara en robot som bara repeterar sina inövade meningar om och om igen. Rubio sade att han inte har någon annan att skylla förlusten på än sig själv men lovade att komma starkt tillbaka. Chris Christie förödde på egen hand Marco Rubios kampanj i New Hampshire men vann inte själv några poäng. Han hamnade på åtta procent. Christie reste direkt efter valet tillbaka hem till New Jersey där han kan komma avsluta sin kampanj.

Hillary Clinton erkände sig tidigt besegrad medan rösterna fortfarande räknades. Bernie Sanders slog henne med 20 procent, det preliminära resultatet blev 60 mot 40. Det är ett allvarligt bakslag eftersom hon vann här mot Barack Obama för åtta år sedan.
Vallokalsundersökningarna demonsterar hennes problem: Hon var starkast bland äldre väljare och förlorade stort bland unga under 30 år och tappade bland kvinnor.
Clintons tal efter förlusten var ett traditionellt framåtblickande manusstyrt politikertal som stod i bjärt kontrast mot republikanernas okonventionella och pratglada utläggningar.

Bernie Sanders höll ungefär samma tal som han hållit under hela kampanjen med attacker på Wall Street, den rikaste procenten i USA och penningrullningen i politiken. Hans löften om att beskatta Wall Street och de välbärgade hårdare möttes av jubel liksom hans vinnande idé om att avskaffa avgifterna för studier på icke privata college och universitet. Han avslutade med att flera gånger upprepa att han avser att göra revolution och manade alla att skänka pengar till hans kampanj.

Alla kandidaterna blickar nu framåt mot primärvalet i South Carolina. Strategierna skall anpassas till nationella kampanjer över resten av USA.

Mest läst