Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Jordskalv i Göteborgsområdet

  Ett stort område i och kring Göteborg skakades av ett jordskalv på onsdagskvällen.

  Människor runt och i Göteborg vittnar om kraftiga skakningar runt klockan 21.45 på onsdagskvällen.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – Det är ett jordskalv. Det står ganska klart. Troligtvis sydväst om Styrsö. Det har hänt på riktigt. Jag skulle tro att det är över 2.0 på Richterskalan. Kanske är det 2,5 men jag tror knappt att det skulle vara 3.0, sa seismolog Reynir Bödvarsson vid Uppsala universitet, till GP strax efter skalvet.

  Senare bekräftade Uppsala universitet att det handlade om ett jordskalv med magnitud 2.8, på 20 kilometers djup.

  Enligt amerikanska USGS ska dock skalvets epicentrum ha inträffat 15 kilometer nordväst om Göteborg, dvs i Säve med en magnitud på 3,4.

  Hundratals berörda personer har hört av sig till GP angående de kraftiga skakningarna. Det rapporteras om kraftiga ljud och vibrationer inte bara från Göteborgsområdet utan också i Halland, så långt upp i Bohuslän som Lysekil liksom österut i Lilla Edet.

  – På Vrångö skakade det och mullrade rejält. Vi trodde först det var åskan som slog ned men det kändes som att det var mer av en kraftig detonation, säger ett vittne.

  Frilansjournalisten Stefan Renström bor på Vrångö. Han säger att skalvet kändes riktigt ordentligt.

  – Ljudet och vibrationerna var som av ett godståg. Det har jag upplevt förut. Men någonting som skiljde sig åt från tidigare är att vi kände en skarpstöt. Det är första gången. Antagligen är det för att skalvet började så nära här.

  Han har gått en husesyn på gården, men allting tycks ha klarat sig.

  Blev barnen rädda?

  – Nej, inte alls. De tycker bara att det här är kul.

  Läs också: Hundratals vittnen har hört av sig om hur skalvet påverkade dem

  Björn Lund är seismolog och verksam vid Uppsala universitet. Han reder ut några av frågetecknen kring jordskalv.

  Påverkas havet av ett jordskalv av den här magnituden?

  – Nä, det skulle jag inte tro, det här skalvet är inte tillräckligt stort, det är i så fall obetydliga förändringar.

  Björn Lund berättar att större vågor eller en tsunami först uppstår vid betydligt kraftigare skalv.

  – Det krävs att det är en särskild typ av vertikal rörelse på förkastningen, som lyfter eller sänker havsbotten. För en större tsunami med vågor över en meter krävs ett skalv på runt 7,0 på richterskalan.

  När kan ett jordskalv vara farligt för allmänheten?

  – Det är såklart svårt att svara på exakt. Men man brukar säga att när man kommer upp över 5,0 på richterskalan finns det risk för skador på byggnader, även om det då inte brukar röra sig om större skador, det beror ju också på hur välbyggda byggnaderna är. Vid sex och uppåt på richterskalan blir det skador.

  Jordskorpan består av ett flertal så kallade tektoniska plattor, där Sverige befinner sig på den eurasiska kontinentalplattan. Där de olika plattorna möts är risken för jordbävningar och vulkanutbrott som störst.

  Hur är det möjligt att det blir jordskalv i Sverige, som inte ligger vid någon plattgräns?

  – Vi befinner ju oss långt ifrån plattorna, men de spänningar som genereras vid plattgränserna finns i hela plattan och därför kan även vi i Sverige uppleva mindre skalv.

  Har ni fått några rapporter om efterskalv?

  – Det har vi inte sett något än, men om det blir något så blir de mindre, antagligen kring 2,0 på richterskalan ute på öarna, säger Björn Lund.

  Räddningstjänsten och polisen har än så länge inga inrapporterade skador i samband med jordskalvet.

  Landvetter flygplats har inte påverkats av skalvet.

  – Jag har pratat med ansvariga på Landvetter vid 22.20-tiden. Det är inget som påverkar flygtrafiken. De hade inte ens känt av jordskalvet, säger Ulf Wallin, pressansvarig på Swedavia, som driver Landvetter flygplats.

  FAKTA: Kända jordskalv i Sverige under 2000-talet

  2014: 15 september. Ett jordskalv med magnitud 4,1 inträffade 15:08 25 km sydöst om Lillhärdal, 41 km söder om Sveg och 61 km norr om Orsa i Härjedalen på cirka 12 km djup.

  2012: 6 augusti. Ett för svenska förhållanden stort jordskalv inträffade 04:57 på måndagsmorgonen 6/8 i Kattegatt. Skalvet skedde på cirka 14 km djup, 47 km väster om Halmstad, 41 km nordväst om Torekov, med en magnitud på 4,1. I samma område inträffade i juni 1985 ett skalv med magnitud 4,6. Dessa skalv sker längs Tornquistzonen, en gammal plattgräns som var aktiv för mer än 400 miljoner år sedan.

  2010: 15 juni. Ett magnitud 3.6 skalv inträffade ca. 30 km sydsydöst om Skellefteå (nära Övre Bäck) i Västerbotten. Skalvet följdes av flera kännbara efterskalv.

  2009: 22 juli. Ett magnitud 3.1 skalv inträffade 11 km sydväst om Kalix i Norrbotten. Skalvet följdes av ett kännbart och flera mindre efterskalv.

  2008: 16 december. Ett skalv med magnitud 4,3 uppmäts i Skåne. Det skedde 1 km nordväst om Blentarp, på cirka 12 km djup.

  2008: 17 october. Ett mindre skalv med magnitud 2,2 uppmäts på ungefär 12 km djup, 21 km nord om Robertsfors (5 km öst om Andersvattnet).

  2008: 2 februari. Ett skalv med magnitud 2,9 uppmäts i gruvan i Kiruna. Skalvet kändes i tydligt i Kirunaområdet. Samtidigt orsakade ras i Kirunagruvan ett dödsfall.

  2007: 19 mars. Ett skalv med magnitud 2,9 uppmäts i Malmberget. 

  2007: 1 mars. Jordskalv (magnitud 2) skakade Hornborgasjön mellan Skara och Falköping. 

  2006: 4 januari. Ett skalv med magnitud 2,4 uppmättes under elevhemsområdet i Malmberget, följt av ett skalv på 2,0 på Richterskalan.

  2006: 27 februari. Skalv i Malmberget. Gruvan stängd dagen efter skalvet. 

  2006: 25 maj. Ett mindre jordskalv på magnitud 2 väcker stockholmarna. Skalvet hade sitt epicentrum i närheten av nya Lärarhögskolan på Kungsholmen. 

  2005: 13 maj. Jordskalv på magnitud 3,1 skakade om Sundsvallstrakten. Skalvets epicentrum låg mellan Härnösand och Sundsvall och kändes rejält från Stöde i väster till Njurunda i söder 

  2004: 21 september. Kraftigt jordskalv vid Östersjön på magnitud 5,0 med epicentrum i Kaliningrad i Ryssland. Kändes ordentligt i sydligaste Sverige. 

  2003: 22 oktober. Jordskalv i Luleå. Magnitud 3 . 

  2002: 18 december. Jordskalv i Östersjön söder om Gotland känns i södra Sverige. Magnitud 3.3.

  2002: 11 april. Jordskalv nordväst om Kusmark, norr om Skellefteå. Magnitud 3.4.

  Källa: Svenska nationella seismiska nätet

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.