Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Jonas Lundqvist | Så e de me de

Indiepop

Indiepop

Jonas Lundqvist | Så e de me de

(Moondog)

Någon dör. Några försvinner bara. Andra kan man ibland skymta i ögonvrån på stan. En del kommer förbi en sväng, somliga ringer eller finns på Facebook. Några tappar man bort längs vägen trots att man verkligen inte vill. En och annan kommer tillbaka fast man räknat dem som förlorade. Somliga, undantagen, lyckas man hålla nära.

Men alla finns kvar i kroppen, i muskelminnet, i hjärtat. I den snårighet av dagar och nätter som byggt den man är.

Vi har alla våra band, våra lag, våra kamratcombos när vi letar oss fram mellan gymnasiet och vuxenlivet. Det är viktiga, kanske avgörande år.

Om detta handlar Jonas Lundqvist första soloskiva på svenska. För Jonas Lundqvist råkade det handla om just ett rockband. Ett rumlande, ramlande och allmänt störigt och bortskämt och ibland briljant men redan från början sönderfallande Bad cash quartet.

Utan Bad cash quartet och utan Broder Daniel hade vi inte haft det som senare skulle kallas göteborgspopen. Därför är det också logiskt att Jonas Lundqvist har gjort den här skivan tillsammans med Rasmus Hägg från nedlagda duon Studio.

De sammanfattar indiegöteborg som det såg ut och lät på långgatorna precis på samma självklara vis som Plura Jonsson och Mauro Scocco ringar in några få välbärgade rockkvarter på Kungsholmen. Med skillnaden att de senare blir betydligt fetare på kuppen.

Det som berättas är redan en myt, en dåtid. Låtarna är förrädiska och dåsigt dansanta, som en upphittad, kvarglömd skärva musik på ett dansgolv i Manchester. Studio var ju också gärna och rotade i samma miljöer.

Det låter som en fest som sedan länge är över. Rasmus Hägg ritar sina begåvade gitarrmelodier och Bacharach-blåset stöter sig elegant loss från flummiga beats.

Det är ytterst begåvad loungemusik för indiemänniskor som blivit vuxna med jobb och lägenhet men som fortfarande köper vinyl och har affischer med sina idoler på väggarna.

Texterna är rakt på sak, närmast redovisande.

Jonas Lundqvist tar oss mellan Sankt Sigfridsplan och Stockholm, från Bad cash-Martin till kärleken som gjorde att flyttlasset gick till huvudstaden och det lagom slackeraktiga jobbet som tennistränare.

Han är uppriktig, ärlig och kanske också vemodig och sorgsen när han omfamnar känslan av att som ung popstjärna med fickan full av skivbolagsförskott sväva i en bubbla högt över staden.

Det är på många sätt en förbannat självupptagen platta. Och det menar jag inte nödvändigtvis som någonting negativt.

Frågorna kring varför det blev som det blev får egentligen inga svar. Utom möjligen det lakoniska konstaterandet som också utgör skivans titel.

Den mest uppenbara undran är förstås – vart går Jonas Lundqvist efter det här?

 

Bild - 1

Bad cash quartet

Jonas Lundqvist spelade trummor. i Bad cash quartet. Det blev tre plattor med Bad cash innan de splittrades 2004. Killarna gick fortfarande i gymnasiet när de debuterade och stämplades snabbt som stökiga Örgryte-sclackers. En roll som de själva inte direkt försökte smita undan. De syntes mer i barerna än på scenerna. Big day coming från andra skivan blev bandets största framgång. Delar av Bad cash quartet omgrupperade sig senare i Hästpojken där sångaren Martin Elisson kunde triumfera med Tracks-ettan Gitarrer & bas, trummor & hat.

Studio

Duon bestod av Rasmus Hägg och Dan Lissvik och släppte musik i olika limiterade upplagor under 2006 och 2007. Musiken sammanfattades sedan på Yearbook 1 och 2. Musiken var en egensinnig mix av afro, dub, disco och indie med en hel del inspiration från hur det lät i Manchester på 80- och 90-talet. Studio tog också en del remixuppdrag, mest uppmärksammat blev samarbetet med Kylie Minouge på hennes 2 hearts.

Björn Olsson

Björn Olsson har förstås ett finger med i spelet i det mesta av popmusiken som spelats in i Göteborg de senaste tjugo åren. Och även om han inte varit direkt aktiv på en platta finns han med som riktmärke och inspiration. De egna plattorna med olika skaldjursteman kan vara lite knepiga att få tag på fysiskt, men de finns på Spotify.

Mest läst