Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Johanssons säsong kan bli historisk

Lasse Johansson toppar målvaktsstatistiken i SHL den här säsongen. Men inte nog med det, Frölundas burväktare är inte långt ifrån att bli SHL:s bästa målvakt de tio senaste åren. – Siffrorna är riktigt bra, säger Johansson.

Om man använder dejtingterminologi är Lasse Johansson onekligen en keeper. Efter nollan mot Brynäs i torsdags är han inte långt ifrån att bli historisk. De senaste tio åren har ingen målvakt i Sveriges högsta serie haft bättre statistik än Frederik Andersen hade för fem år sedan.

Frölundamålvakten släppte in i snitt 1,62 mål per match och hade en räddningsprocent på drygt 94,27. Nu har han fått en utmanare. Lasse Johansson skuggar Andersen och är bara 0,02 mål per match sämre än dansken. Men själv menar han att siffror inte är allt.

– Jag tittar på det då och då och det är klart det är skönt att ha bra statistik, framför allt utåt sett. Men internt så räknar vi mer på prestationen. Vi sätter betyg på varje räddning i stället. Det ger en annan helhetsbild än om man bara går på statistiken, säger han och fortsätter:

– Men siffrorna är riktigt bra. Jag är väldigt nöjd med insläppta mål-snittet. Släpper man in färre än två mål per match ger man sitt lag stor chans att vinna.

Prestationen mot Brynäs – Johansson räddade 39 skott och höll sin femte nolla – var en av säsongens bästa.

– Den var i topp med vår bedömning. Det var en av mina bästa insatser i år.

På listan över de bästa målvakterna de senaste tio åren finns namn som Jhonas Enroth, Jonas Gustavsson och Jacob Markström med. Alla tre är i detta nu mitt uppe i ett NHL-äventyr. Men om man får tro Lasse Johansson, som fyller 29 i år, lutar det inte åt någon flytt västerut.

– Jag tror inte chansen är speciellt stor. Jag börjar bli gammal tyvärr. Även om jag absolut blir bättre för varje säsong så har jag inga tankar på det. Just nu finns bara CHL- finalen och slutspelet som mål. Det är inspirerande och kul att vara i ett vinnande lag.

Du har inte hört av något intresse?

– Det har varit lugnt på den fronten.

1. Frederik Andersen, Frölunda, 1,62 insläppta mål per match/räddningsprocent 94,27, säsongen 2010-2011

2. Alexander Salak, Färjestad, 1,62/93,92, 2011-2012

3. Lars Johansson, Frölunda, 1,64/93.00 , 2014-2015

Född: 11 juli 1987.

Längd: 185 cm.

Vikt: 90 kg.

Position: Målvakt.

Klubb: Frölunda Indians.

Tidigare klubbar: Avesta BK (moderklubb), Mora IK och VIK Västerås HK.

Mest läst