Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Johanna Hedberg.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Johanna Hedberg kastar sig ut

  På dagarna underhåller Johanna Hedberg barn på Alfon Åbergs Kulturhus. Nu har hon också huvudrollen i ett relationsdrama. - Många kommer att känna igen sig i pjäsen, säger skådespelaren.

  I veckan var det premiär för Samtalan på Frilagret. Paret som börjat ifrågasätta sitt förhållande spelas av Johanna Hedberg och Johan Paus. Förfrågan att medverka i dramat fick Johanna Hedberg av sin teaterlärare Eva Edwall på Performing Art School i Göteborg. Manuset är skrivet av danske författaren Carsten Boe.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Det är hans första pjäs. Berättelsen är engagerande och aktuell för många, säger Johanna Hedberg.

  Hon, Johan Paus och Eva Edwall, som också är regissör, fick träffa upphovsmannen för att diskutera innehållet och översättningen till svenska. Sedan petade aktörerna i en del repliker så att de skulle kännas mer naturliga.

  Men det är inte det enda scenarbetet som är aktuellt. Sedan förra året håller hon på med barnteater på Alfons Åbergs Hus, vissa föreställningar är hon solo, andra tillsammans med Saga Björklund Jönsson och Amanda Larsson.

  Trion har också den agerande musikteatergrupp Dom: ihop. I december förra året tonsatte Dom: nationalskalden Strindberg i en julshow som blandade ångest och glädje. Det lär bli en fortsättning i sommar på västkusten.

  - Absolut, det finns mer material kvar att tonsätta plus att vi också kommer att köra egna låtar.

  Parallellt med pjäsarbetet och barnunderhållningen har Johanna Hedberg tågpendlat till Stockholm för en huvudroll i en kortfilm som också handlar om en relation. Inspelningarna avslutades nyligen. Premiären hålls på Bio Victor i Stockholm den 7 juni.

  Vägen till skådespeleriet började redan i barnåldern. Hon var med i teatergrupp och spelade en förlamad man. Upphissad fem meter i luften på en bår som dinglade bland strålkastarna fattade den unga aktören ett avgörande beslut för sin framtid:

  - Jag blev aldrig rädd utan tänkte bara på en sak – teater är kul.

  Och på den vägen har det fortsatt. Johanna Hedbergs mångsyssleri är inte en slump utan frukt av mycket energi och många idéer. Hon avslöjar också att hon nyss varit på en audition till en svensk långfilm.

  - Det är himla roligt att få testa olika karaktärer inom film och teater. Sedan är jag inte rädd för att kasta mig ut i havet, även när jag inte känner mig simkunnig.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.