Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Johanna Hagström: Modet blev årets vinnare på P3 Guld

Modet blev årets vinnare på P3 Guld. Modet att stå upp mot rasism, mot kvinnoförtryck, mot intolerans. Modet att stå upp för sig själv och sin rätt att ta plats i samhället på samma villkor som alla andra.

Det var också en triumf för kollektivet. Jag blev alldeles gråtmild av att se hiphopkollektivet bilda hockeyhög på först Erik Lundin och sedan Silvana Imam. De backar varandra hela vägen och det är något väldigt fint.

Att Silvana Imam skulle gå hem med guldmicken var givet. Jag såg henne på Lisebergs stora scen i somras tillsammans med Beatrice Eli. Imam var helt självlysande, en urkraft som inte lät sig stoppas av något.

När jag stod på röda mattan och intervjuade artister inför galan spelade Silvana Imam allan och sa att hon skulle rycka guldmicken ur näven på konkurrenten om hon inte fick den.

Väl med priset i handen strömmade tårarna och hon klämde med viss möda ur sig:

- Fuck. Jag gjorde det. Jag fucking gjorde det.

Det är den där blandningen av kaxighet och oförställd glädje över att äntligen lyftas högt upp i taket och få fylla ut stjärnrollen som P3 Guld lockar fram ur artisterna med en fingertoppskänsla som ingen annan gala i det här landet kan matcha.

Läs mer: Kvinnorna dominerade P3 Guld

P3 Guld har vårdat sitt varumärke väl och steg för steg höjt sin status utan att glömma de popmusikälskande lyssnare som är själva förutsättningen för radiokanalens och galans existens. Vid det här laget är det ett väloljat maskineri, med både credd och bredd.

Därför fick vi både se Dolores Haze hålla ett alldeles osammanhängande och djupt charmigt tacktal och lyssna till slipade Zara Larsson, som var lika knivskarp som kaxig när hon tackade med:

- Jag hade haft årets låt oavsett, om man räknat antalet streams.

Hon kan kosta på sig det. Zara Larsson var den som drog ner mest jubel i Scandinavium så snart hon dök upp. Hon och Adam Tensta stod båda i centrum för hetsiga debatter under året, sedan de tagit ställning, Larsson mot patriarkatet, Tensta mot rasismen. De mötte väggar av hat, men bars också fram på vågar av kärlek och stöd.

Det blev en glödande backdrop till Tenstas framförande av nya låten Svart bäbis, som handlar om hans ofödda barn, och till Zara Larsson när hon höll ett tacktal till alla som stöttat henne när det blåst snålt.

- Jag vet att om vi alla backar varandra så är vi starka tillsammans, sa hon.

2015 var året då fler artister än tidigare valde att ge sig ut i den offentliga debatten och ta ställning. Det var en nu eller aldrig-känsla som gav genklang på många nivåer.

Svensk popmusik har aldrig varit kaxigare, modigare och mer politisk.

Mest läst