Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Johanna Hagström: Är det här ett skämt?

SVT:s nysatsning Vegorätt visar upp en yta som är så perfekt och härlig att det mer liknar en pamflett från Jehovas än något annat, skriver Johanna Hagström.

Jag har svårt att tänka mig något obekvämare än att försöka klättra upp på en stickig höbal balanserandes en tallrik med "nordisk supersmoothie".

Men programledarna Karoline Jönsson och Elenore Bendel-Zahn i SVT:s nya vegetariska matlagningsprogram Vegorätt verkar närmast extatiskt lyckliga över att få göra just detta.

Inte för att vi får se det, det klipps ihop så att de plötsligt sitter uppe på höbalen och äter smoothie i det varma solljuset. I bakgrunden spelas noga vald musik från den helt rätta franska tv-serien Gengångare.

Efter den inledande smoothiefrukosten fortsätter det i samma stil, när det bakas bröd och fixas grillfest på stranden. Hönor och barn dyker upp och försvinner igen, utan någon annan funktion än att vara pynt.

Vissa scener är rent parodiska i sin krystade överproduktion. Det är fallande mat och en deg som rörs ihop i ultrarapid medan någon assistent står och viftar med ett löv framför linsen.

Jag kommer på mig själv med att undra om alltihop kanske är en ironi, ett skämt? De måste gråta på redaktionen till humorprogrammet Partaj – det finns liksom inget sätt att skruva detta hårdare.

Kom igen, Karoline Jönsson och Elenore Bendel-Zahn. Mellan tagningarna sitter ni ju med en cigg i mungipan och kliar er i skrevet. För det är så folk gör.

Det sorgligaste är att SVT gör både maten och de två programledarna en stor otjänst med sin okänsliga produktion.

Jag tror nämligen på Jönssons och Bendel-Zahns matkunskap och på att de brinner för det vegetariska och hälsosamma. Flera av maträtterna de gör i premiären vill jag testa nu genast.

Men det är omöjligt att tro på något annat i programmet. Vegorätt osar Instagramfilter, mat-selfie-estetik och trötta klichéer som "Jag tycker att frukosten är det viktigaste målet på dagen". Allt är bara så vansinnigt perfekt och härligt att det mer liknar en pamflett från Jehovas vittnen än något annat.

Sorry SVT. Jag kommer inte kolla på något mer avsnitt av Vegorätt. Mina ögon och öron klarar inte mer förljugenhet. Men jag kommer att kolla upp recepten på svt.se.

Vegorätt har premiär på SVT1 tisdag 19 januari 20.30.

Mest läst