Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Johan Lindqvist: Rammstein framstår som idioter

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

"Det står ej i Lukasbrevet - att dom har sågklingor i skrevet..."

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Ja, ni kanske känner igen det. Det är en svensk tv-klassiker. Sekvensen med den unga flickan som på programledaren Siewert Öholms uppmaning läser en dikt till Gud där hon ber om hjälp att skydda sig mot hårdrocksbandet Wasp. I samma program har en ung och grön Anders Tegnér, då på lika klassiska magasinet Okej, fått stå till svars för Blackie Lawless förkärlek till köttfärs och tveksamma scenkläder.

Det var redan då skrattretande. Jag minns programmet från när det sändes. Idag blir man mest fnissig. Inte minst när man söker vidare på Youtube och konstaterar att det farligaste som händer i videon till Wasps hit I wanna be somebody är att en av gitarristerna klämmer ihop en ölburk med bara handen. Det här var alltså på den tiden burkarna var tillverkade i hårdare material och att mosa en burk med näven var ett klassiskt raggartrick vid varenda svensk korvmoj.

Wasp är på ingång igen. Snart spelar de i Göteborg, men jag tvivlar på att Siewert Öholm kommer att stå vid stadsgränsen för att försöka stoppa dem med dikter och debatter. Somliga kanske skulle säga att vi blivit avtrubbade men när det gäller just Wasp kan jag personligen tycka att de varit tämligen löjeväckande hela vägen. För den som vill ha mer kött på benen i den frågan kan ju läsa det upprop Lawless skrev mot Barack Obama inför presidentvalet, något mer lågpannat och ultrakonservativt får man leta efter.

Men visst är det så att gränserna för vad vi provoceras av och upplever som stötande hela tiden flyttas fram. En gång i tiden var det Elvis Presleys höftskakande. Idag är krävs det hårdare saker. Vettiga jämförelser med Wasp är Marilyn Manson och Rammstein.

Precis som Blackie Lawless är Marilyn Manson är ganska obegåvad effektsökare. Det har funkat hyfsat i USA men med europeiska ögon och öron blir han mer åt det gapiga hållet. Vi skojar om honom. Som när rykten gick att han krävde x antal hundvalpar och andra små rara djur att ta livet på scenen för att han skulle komma till Hultsfredsfestivalen. Det mest spektakulära som sedan faktiskt hände var att han stapplade runt på ett par styltor och gapade.

Rammstein däremot, tyskarna, begriper jag mig numera inte på alls. Dem har jag också sett i Hultsfred, på den tiden specialeffekterna var hemmabyggen av fotogen och krut och Till Lindemann fjuttade eld på sig själv på scenen. Det var lite uppiggande.

Men nu väcker de mest avsmak. Skivbolaget Universal tog officiellt avstånd från den porrvideo som bandet lanserade inför senaste singelsläppet Pussy. Videon lades upp på en porrsajt och var precis så meningslös som man skulle kunna föreställa sig. Hårdrock påminner visserligen ofta en hel del om fantasilös pornografi i all sin repetitiva enformighet, men det var övertydligt.

Nu är skivan här och med bolagets goda minne föreställer omslagsbilderna hur bandet under rituella former styckar en naken kvinnokropp. Jag är verkligen ingen moralist, men det här är faktiskt bara äckligt och motbjudande. En hel del av hårdrockens symbolspel med våld och krig och sex brukar göras antingen med humor eller med intelligens och ibland till och med en kombination av de båda.

Det är tacksamt för Rammstein att påstå att man utmanar en stelnad rockmusik och att tillskriva sig själva ambitioner om att konfrontera ett moralistiskt och trångsynt samhälle och utforska människans mörka sidor. Men då får man faktiskt ha lite mer än våldsporr och nödrim att komma med.

Rammstein framstår idag bara som kompletta idioter.