Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
GP_0314_JoelLundqvist_002

Joel Lundqvist – en lagkapten som lider

Mest betydelsefull i hela SHL – men inte på is när Frölunda inleder slutspelet. Gissa om Joel Lundqvist är frustrerad.

Kapten Lundqvist kommer från sin bästa säsong någonsin i SHL. Poängrekord, målrekord ... och vägen mot både VM i Moskva och Götaplatsen var lika hindersfri som en autobahn med hemlängtan, en massa hästkrafter och en liten kissblåsa.

Men ödet ville annat.

Och efter snart fyra veckor utan match är det en frustande lagkapten som vi möter. En ledare som vill in och föra sitt gäng vidare i slutspelet.

– Jag blir en annan. Jag är så van att ha mitt, att få utlopp för det jag vill på plan. Jag blir lite ... ja, de har känt av det hemma lite, säger Joel och skruvar på sig.

Frun Amanda har fått mycket skit alltså?

– ... och barnen. Humöret är inte samma. Så är det. Det är inte överdrivet, men jag har känt några gånger att jag har bränt av lite i onödan.

Men du vet om problemet i alla fall?

– Jag känner det efteråt ...

Att veta om sina brister gör det oftast lättare att be om ursäkt – och Lundqvists skador har naturligtvis inte bara varit negativa för familjen.

– När laget varit på bortamatcher och resor så har jag varit hemma. Ungarna är bortskämda nu! Det har blivit mycket lek hemma, spel och sånt. Det blir en chock för dem sen, när det drar i gång igen på allvar ...

För allvar är just vad Joel längtar efter. Ett brinnande hett och tufft slutspel, vill säga. Det blir Djurgården som första hinder i kvartsfinalen.

– Jag har fokuserat på att hålla i gång det som jag kan. Just att vara på is är extra viktigt. Du tappar känslan fort. Om jag ens har nån innan så tappar jag det jag har. Det kan räcka med en dags vila så tar det några extra minuter innan jag får tillbaka känslan, säger Joel med ett leende.

Lundqvist kommer dessutom att kliva in mer under slutspelet, även om det inte blir spel direkt.

– Jag ska vara med mer runt laget, mer än vad jag har varit under serien. Det går inte att prata i detalj, men om jag inte spelar ... så får jag se vad jag gör då.

Det blir inget spel i kvartsfinal nummer ett i alla fall.

– Det känns tight, med tanke på att jag inte ens tränat med laget på is än ...

Lundqvists skador har omgärdats av en massa hysch-hysch – och vissa ihärdiga rykten säger att säsongen är över.

– Det är den inte!

Frölundas kapten det med eftertryck. Han väger sina ord, funderar och tänker ett extra varv . Det blir så när han är i ett läge när motståndet inte ska få minsta lilla fördel – och en skada brukar, sorgligt nog, vara en måltavla.

Därför är Joel Lundqvist tyst.

– Det är klart det blir lite snack när vi inte säger exakt vad det är. I och med att det är slutspel kan det vara lite känsligare, säger Joel.

Men det är ingen skada som du har haft förut i din karriär?

– Näe.

Det betyder åtminstone att vi kan räkna bort ryggfrakturer, brutna ben i foten och krånglande handleder eller armbågar som spruckit.

Frölunda modell 2015-2016 är i alla fall betydligt mer målfarligt än versionen från 2014–2015 – plus att laget är bättre bakåt. Särskilt målvaktsmässigt.

– Vi är beroende av alla. Vi har ett bredare lag den här säsongen – samtidigt som vi behöver alla. Nu har vi fått in några extra. Joey Crabb kom och Kristian Vesalainen har steppat upp och spelat riktigt bra. Det blir som nyförvärv. Anton Axelsson är förhoppningsvis också tillbaka snart. Igen. Det är en nyckel att vi har så många som möjligt intakta. Det såg vi i fjol mot Växjö. Då hade vi lite för många borta ...

De personliga framgångarna är glömda, för nu läggs fokus på laget.

Teamet som ska få allt att stämma när det väl gäller som mest.

– Allt sånt läggs åt sidan. När det kommer till ett slutspel ska vi vinna matcher, eller hitta ett sätt att vinna matcher. Och vi har sagt att vi går för guldet ...

• • •

Lundqvist om...

... sin egen säsong – så länge han var fri från skador:

”Hösten var bra! Det kände jag faktiskt. Det stämde bra. Jag har haft utdelning – och det har jag inte varit så bortskämd med under några år innan.”

... att spela med brorsan Henrik i New York:

”Det var lite snack, men det blev inte mer. Så det kanske inte var så nära ändå. Det var som mest alldeles innan jag kom hem, 2009.”

• • •

Fakta: Joel Lundqvist

Ålder: 34 år.

Familj: Hustrun Amanda och tre barn.

Bor: Hönö i Göteborgs skärgård.

Kontrakt i Frölunda: Till och med 2018.

Aktuell: Som smått justerad lagkapten i det Frölunda som inleder slutspelet med kvartsfinal mot Djurgården i Scandinavium i kväll. ”Jag hade spelat om det var final”, säger Joel – som med andra ord snart är tillbaka på isen.

Mest läst