Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Joel Lundqvist: "Det gäller att tajta till det"

  - Det gäller att de tajtar till det i egen zon, helt klart. Och att de har en bra målvakt, säger Joel Lundqvist om Tre Kronors chanser.
  Det är "de" och inte längre "vi" för den förre frölundaiten som skadad lämnade VM efter en period. Ett VM han hade sett fram emot.
  - Det är alltid skoj att träffa de andra när vi inte setts på ett tag. Och det var bra stämning i laget, säger han och höjer ett varningens finger med tanke på det svenska försvarsspelet.
  - Får de möta Kanada kommer det att gå undan.
  Han hade inte spelat i Tre Kronor sedan guldturneringen i Riga 2006. När han anslöt till truppen i Schweiz var det för honom, precis som för övriga NHL-spelare, en omställning.
  - Det är ett annorlunda spel på stor rink. De kan vara smågrejer, hur man spelar fem mot fyra, tre mot fem. Och tempot är annorlunda mot i Nordamerika. Men man kommer in i det ganska fort, tycker jag. Och det är en fördel att Bengt-Åke har varit förbundskapten några år nu, man vet ju hur han tänker. Fast det viktigaste är att man vet hur lagkamraterna tänker, det är ju dem man spelar med.

  Vi har valt skuggsidan på uteserveringen på Avenyn. Joel har beställt en fralla och mineralvatten med citronsmak och ser trots allt ut att trivas. Han är snar till ett leende och bjuder generöst på sig själv och sin tid. Lugn och ganska cool, precis som när han spelade i Frölunda. Och varför inte, vi hade inte förväntat oss att han skulle komma till intervjun i cowboyhatt och prata kaxig Texasdialekt.
  Det har inte varit Joel Lundqvists år. Skadad och lite istid i ett lag som inte tog sig till slutspel, sparkad av Dallas Stars och sedan skadad igen i första VM-matchen.
  Han hade spelat tio matcher med Dallas när han fick en spricka i skulderbladet och var borta elva veckor. Sedan fick han problem med baksidan av låret, hamnade i fjärdekedjan och åkte till VM för att få revansch för den förlorade säsongen. Redan i andra bytet brände det till i låret igen, VM var över.
  - Jag har aldrig haft problem med skador, nu kom allt på en gång, säger han och suckar.

  Förra säsongen sken solen mest hela tiden. Joel etablerade sig i Dallas, laget gick långt i Stanley Cup-slutspelet och karriären såg ut att gå spikrakt uppåt. Frid och fröjd på jobbet och familjelycka hemma, dottern Vilma föddes mitt i slutspelet och på sommaren gifte sig Joel med sin Amanda.
  Nu söker han jobb, men eftersom han inte blir så kallad free agent förrän 1 juli, och alltså fortfarande tillhör Dallas, får inga andra klubbar ta kontakt med honom nu.
  - Egentligen är det så, men jag kan väl luska lite om det finns intresse någonstans eller om det är stendött. Men det får inte hända något i kontraktsväg före 1 juli.
  Högst på önskelistan är fortsatt spel i NHL.
  - Jag känner det, speciellt efter den här säsongen. Jag vill ha ett helt år och funkar det inte då så får jag titta på något annat. Men jag tycker jag har mer att göra där borta.

  Alternativet är spel i Europa (läs: Ryssland, Schweiz och Sverige). I hemlandet är det enbart Frölunda som gäller, det har han klart deklarerat. Han följer Frölunda på internet, snackar ibland med gamle kompisen Magnus Kahnberg och hade Frölundatränaren Ulf Dahlén som assisterande coach i Dallas. De har haft kontakt.
  - Jag får fundera på vad jag vill göra. I Europa spikar man trupperna mycket tidigare. Jag kan inte stå utan NHL-kontrakt 1 juli och inte ha alternativ i Europa för alla trupper är redan klara då.
  Så skadan kom olämpligt; för Sverige som tappade en kraftfull och hårt jobbande spelare, för Joel som förlorade ett fönster att visa upp sig i.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.